Hemmagjord Halloumi? Är det svårt att göra sin egen ost?
Nää faktiskt inte. Pröva själv det är enklare än man tror!!!
Ingredienser
4 Liter Opasteuriserad Mjölk
2 tsk Ostlöpe (finns på apoteket, och har sett på COOP)
50g Himalaya Salt eller Flingsalt
1 Liter kallt Vatten
En stor kastrull som rymmer 6 liter
En Stor Skål som rymmer ett Durkslag
En bra sticktermometer !!!
En Ostform med hål och lock (vi gjorde vår egen av en plastlåda från ICA Borrade några hål i den bara)
Ostduk/Silduk
Durkslag
Hålslev
Häll mjölken i kastrullen. Värm på medeltemp (7:an) till 35 grader.
När 35 grader ha i ostlöpen, rör om och sätt på lock.
Dra ner värmen till lägsta (1:an) och låt stå så 45 minuter.
Efter 45 min kolla att massan ska ha släppt från kanterna. Skär massan till småbitar med en vass kniv i kastrullen.
Efter att massan är i bitar öka värmen och ta upp innehållet i kastrullen till 40 grader.
Ha den på 40 grader i 20 minuter. Rör om då och då.
Sätt Durkslaget i Skålen. Lägg Ostduken i Durkslaget.
Lyft över Ostmassa till Durkslaget med en Hålslev lite i taget tills all Ostmassa ligger och rinner av.
Låt stå och rinna av i 15 minuter.
Flytta över Ostmassan till Ostformen och lägg en tyngd ovanpå. Vi ställde en gjutjärnskastrull ovanpå för tyngd. Låt stå så i 3 timmar i rumstemperatur därefter vänder du Ostmassan och låt det stå under press 3 timmar till.
Värm sedan Vasslan (det som är kvar i kastrullen) till 85 grader.
Lägg i Ostklumpen i Vasslan i Kastrullen och låt den ligga där i 30 minuter eller tills den flyter upp till ytan.
Se till att det är 85 grader hela tiden. (det är det här som gör osten så gnisslig).
Ta sedan upp Osten och låt den rinna av på galler i 45 minuter. Vänd den då och då så den torkar jämt.
Blanda Himalaya eller Flingsaltet med 1 Liter kallt Vatten så det löser upp sig.
Lägg osten i en lämplig behållare. Häll på Saltvattnet och låt stå så i kyl i 5 dagar.
Ta upp och njut. Stek den eller ät den som den är. Den är godare än den köpta!!!