Jerk Pork



Jerk from Jamaica är på något sätt den ursprungliga BBQ’n och så otroligt smakrikt och gott.


Ordet Jerk finns många olika förklaringar till ursprunget. Charqui är ett ord från Inka indianerna

(betyder torkat kött) som kan ha varit upphov till Jerk, ett annat är att man helt enkelt ”Jerked”

köttet genom att dra isär det i mindre bitar, som med Pulled Pork.


För mig betyder Jerk Smak! Massor med smak! Kryddblandningar varierar men en gemensam krydda ingår alltid i Jerk rub: Allspice (Engelska) eller på Svenska Kryddpeppar.


Allspice är ett bra ord för Kryddpeppar för den smakar väldigt mycket och har inslag av

Svartpeppar, Kanel och Ingefära.


Jag blandar min egen Jerk Krydda som innehåller följande: Kryddpeppar, Lökpulver, Timjan, Chilipulver, Spiskummin, Svartpeppar, Vitlökspulver, Ljus Muscovadosocker, Lagerblad malda, Gurkmeja, Cayennepeppar. Pröva att mixa din egen Jerk Rub. Det är enklare än du tror och blir så mycket godare än den köpta.

(Se Kryddblandning under Fliken Tips & Trix, )


När man cu’ar Jerk är det lite annorlunda än vanligt. Traditionellt använder man Pork Shoulder,

dvs samma kött som till Pulled Pork. Grejen är att för att få den riktiga grillytan på köttet kör man

det en del ovanför direkt värme och för det tycker jag att Fläskytterfile funkar bättre.


Jag brukar dela en Fläskytterfile på längden (Som en bok) för att få så mycket yta som möjligt.

Sen cua indirekt först till nästan klart och sen direkt över elden för den där krispiga goda

”karamelliseringen” som det heter numera. (Bränt hette det när jag var ung)😁.


Om du vill pröva något nytt på grillen i sommar, pröva min Jerk Pork med Fläskytterfile.

Går alldeles utmärkt att cua på en vanlig klotgrill med indirekt värme.

Ge grillfesten och kamraterna en ny favorit. Jamaica Jerk Pork!!!



Ingredienser


Fläskytterfile, snittad på längden som en öppnad bok.

1,2 Liter kallt Vatten

0,5 dl Salt

0,5 dl Strösocker

Jerk Rub


Röklåda laddad med bra Rökspån. (Jag använder Körsbär.)




Blanda Vatten, Salt och Socker tills allt löst sig. Lägg Fläskytterfilen i Saltlagen och låt stå i kyl 24-48 timmar.


Ta ut. Torka av. Klappa in Jerk Rub’en i Fläskytterfilen ordentligt. Låt stå i kyl 24-48 timmar.


Ta ut Köttet och pensla med matolja.


Dra igång en klotgrill med 25 briketter lagda på ena sidan för indirekt grillning.

När briketterna går bra lägg på röklådan direkt ovanpå briketterna.


Lägg på gallret och lägg Fläskytterfilen så att den inte är direkt över briketterna utan åt sidan, indirekt.


Lägg på locket så den helt öppna ventilen är direkt ovanför köttet.


Vänta tills värmen i grillen kommer upp till 180c. Börja sen räkna 15 min.


Efter 15 min på 180c, vänd på köttet. Börja räkna 15 minuter igen.


När tiden gått. Ta av locket och lägg Fläskytterfilen rakt ovanför briketterna och stek på den så mycket du vill.

Den ska inte bli svart men lite krispig.


Ta sen av och låt vila 5 minuter.


Sätt på lite bra Reggae musik, servera och njut av nåt av det godaste from di Islands Mon!! Irie, Irie!!!