Jag har länge haft en dröm att salta och röka min egen bacon och har prövat många recept och tekniker
men charkuteri är en konst och inte helt lätt att få perfekt. Nu har jag hittat hur jag kan få den godaste bacon jag smakat, och den är helt hemmagjord.
För att vara helt säker på att den är bäst ordnade jag en ”blindprovning av bacon”.
Det stod mellan kallrökt och varmrökt saltad fläsksida. Juryn var Min Älskade Hustru som gärna ställde upp. ”And the winner is...........” VARMRÖKT!!!
Följ receptet nedan och testa själv. Det är jättelätt och blir bara sååå gott!!!
Vi kommer aldrig att köpa bacon i affären efter detta.
Ingredienser
1 Fläsksida (sidfläsk) Min var på ca 3 kg
3 Msk Flingsalt (jag använder Maldon)
1 tsk Nitritsalt (inte nödvändigt men ger mera konservering)
Röker i min Weber Smokey Mountain Water Smoker (WSM) med ca 8-10 rejäla chunks Hickory.
(Beställer Bästa Rökträet från www.americanstuff.se)
(De har bästa rökträet i Sverige OCH en massa andra häftiga bbq prylar!)
Blanda salt och nitrit (om du använder det). Klappa in saltet på köttsidan och liksom tryck in det.
Bry dig inte om svålsidan. Du behöver heller inte ta av svålen, det är lättare att göra när den är rökt.
Lägg i plastpåse och lägg i kyl i 2 veckor. Ja du läste rätt, två veckor.
Vänd den då och då. Saltet kommer att gå in i köttet och du kommer att märka hur det blir
fastare och hårdare ju längre det ligger.
När dags för rökning. Kör igång Smokern på 100c - 120c inte mer.
Rök med minst 4 Chunks Hickory. Efter 20 - 30 minuter lägg på mera chunks.
Jag rökte i 1 1/2 timme (en och en halv timme) och lade på rökträ så den rökte ordentligt hela tiden.
När färdigrökt lägg i kyl 24 timmar så röksmaken får sprida sig i köttet.
Skiva upp. Stek till krispig och framförallt Njut! Det är såååååå gott!!!