Rökt Lax


En favorit i Familjen. Barnen bara Älskar den här Laxen.

Jag gör den varje Påsk och den går åt som smör !!!


Har fått synpunkter här på hemsidan om färdig innertemperatur där någon tyckte den var för hög.

Som vanligt är det en smaksak och man väljer själv.


Pröva dig fram till den innertemperatur just DU tycker är bäst! Jag vet vad mina barn tycker !!!


Ingredienser:                                        

 

1 Laxfile delad i 2 - 3 bitar (beroende på hur bred Smoker du har)

1 Liter Vatten

½ dl Salt

½ dl Socker

 

 

Blanda Vatten, Salt och Socker och lägg Laxbitarna i saltlagen och låt ligga 24 timmar.

 

Ta upp Laxbitarna och torka av och låt dem ligga och torka en stund i kylen.

 

Kör igång en Smoker på 125c. Sätt en termometer i Laxen.


Lägg Laxen på ett Bakplåtspapper och klipp papperet så att Laxen ligger säkert på det

och så att du har ändar på papperet att ta tag i så du kan manövrera Laxen.

(Se under Fliken Tips & Trix). Hal fisk är inte lätt annars.


Lägg Laxen i Smokern och rök med 2 Stora Chunks Körsbärsträ och 3 Små Äpple Chunks

 

Rök sedan med 1 Chunk Körsbär och 3 Chunks Äpple igen. (Rökträ från www.americanstuff.se förstås)

 

Kör till 62 grader innertemperatur på Laxen. Tar ca 2 timmar.


Njut av en mjäll, lagom salt, rökig Lax !!!