Kycklinglår i Muffinsform


Kycklinglår i muffinsform? Förlåt? Visst låter det lite konstigt men har du väl provat det här

receptet så vill du aldrig ha kycklinglår på något annat sätt. De blir saftiga!


Ide'n kom faktiskt från en av de stora BBQ Stjärnorna Myron Mixon.

Myron är en Världsberömd Cu'are och har givit ut flera bra kokböcker. (Googla)


Hittade detta receptet i en av hans böcker och det lät mystiskt men blev jättebra!


Ingredienser:


Kycklinglår med ben och med skinnet på

1,2 Liter kallt vatten

0,5 dl Salt

0,5 dl Strösocker

BBQ rub

Matolja

Glaze (Valfri. Jag använder min egen glaze. Se nedan)

Muffinsform för stora muffins (alltså med plats för 6 Muffins så groparna är stora)


Börja med att trimma kycklinglåren. Klipp av benknotan och trimma sidorna lite.

Görs enklast med en fågelsax. Det är så att låret får en rundare form och lättare passar in i muffinsformen.


Blanda Vatten, Salt och Socker till Saltlagen. Häll Saltlagen över Kycklinglåren och låt ligga i kyl 24 timmar.


Ta ut, torka av och krydda med BBQ rub. Jag använder min egen hemliga rub som innehåller Ancho Peppar, Paprika Pulver, Spiskummin, Vitlökspulver m.m.


Dra igång en Smoker på 125c för en 3 timmars cue. Jag röker dessa i min WSM.


Pensla låren med matolja. Lägg i låren med skinnet nedåt i muffinsformen.

Ställ muffinsformen på gallret och rök med Körsbärsträ i 1 1/2 timme.

(Jag brukar köra fyra chunks under den tiden. Från www.americanstuff.se förstås)


Efter en och en halv timme. Ta Kycklinglåren ur muffinsformen och vänd på dem så att skinnet är uppåt.

Ställ tillbaka i Smokern och rök ytterligare i 1/2 timme med två chunks Körsbärsträ till.


Medan den sista rökningen går starta en halv Chimney Starter till på din klotgrill. (Jag brukar ta 25 briketter.)

Häll de tända briketterna på ena sidan i klotgrillen som set up för indirekt grillning.


Häll upp glaze’n i en lämplig skål där låren går att doppa i.

(Jag använder min egen hemliga glaze som innehåller Bourbon, Maple Syrup,

Dijon Senap, Soja, Chipotle Paste, Hot Sås mm.)


När Kycklinglåren har gått totalt 2 timmar på Smokern och briketterna är tända på Klotgrillen som

håller ca 200-225 grader.


Doppa låren i glazen och lägg dem med skinnet nedåt på klotgrillen en bit ifrån glöden för indirekt grillning.


Lägg på locket och grilla av dem så i 5 minuter med locket på.


Ta sen upp låren och doppa dem en gång till i glazen. 


Lägg tillbaka på klotgrillen med skinnet uppåt. Grilla indirekt så i 5 minuter till under lock.


Ta av och låt låren vila i tio minuter. Enjoy !!!