Högrevsburgare



Ja till slut blev det dags. Vi har fått förfrågningar om vi inte har en bra Burgare också och visst har vi det!

Inte vilken Burgare som helst heller, jag lovar. Kombinationen av lätt kryddning, Högrevsfärs, Baconfett

och lite Rök gör en riktigt saftig, smakrik burgare som smakar BBQ.


Lägg sedan till ”flow” tekniken som gör att burgaren blir mera Q’ad än grillad så förstår du hur god den är. Testa själv men kom ihåg att för att få ett bra ”flow” måste du göra exakt som på bilden nedan.


Lycka till!!! 😁😁😁


Ingredienser:


Klotgrill och 20 briketter

500g Högrevsfärs

1 paket bacon 125g

1 tsk Salt

1 tsk Svartpeppar

Majsolja


Röklåda fylld med Hickory flis/spån, torrt inte blött.


1 1/2 dl Majonäs

2 tsk Chipotle Paste


Börja med att starta klotgrillen. Det som bestämmer hur mycket värme det blir i en klotgrill är antalet briketter. Tänk dig att du kan variera värmen i grillen precis som temperaturen på en spis genom att bestämma antalet briketter du använder. Fler briketter = varmare. Färre briketter = svalare.


För det här Q’andet använder jag 20 Weber briketter.

Det ger en indirekt värme på ca 200c under tillräcklig tid för att Burgarna ska bli klara.


Se till att du har helt öppna ventiler på grillen både på undersidan och översidan.

Du ska skapa ett ”flow” av värme och rök som går upp från briketterna, sveper över Burgarna och sedan ut genom övre ventilerna. (Se bilden)


Klipp Baconet i mindre bitar och lägg i en processor med knivar.

Jag brukar använda en processor-burk till min stavmixer. Den är precis lagom för ett paket Bacon. 

Kör med knivarna tills Baconet blir en vit massa.


Lägg Högrevsfärsen i en skål och häll på Bacon-massan, Salt och Svartpeppar.

Knåda och kläm ihop så att allt blandar sig ordentligt.


Forma två Burgare (ja det blir rejäla Burgare) och sätt i en termometer i den ena.

Pensla Burgarna på båda sidor med majsolja så de inte fastnar vid gallret.


Lägg Hickory spånet i en rökträlåda av metall.

Häll de tända briketterna på den ena sidan av grillen, så långt åt den sidan det går.

Lägg rökträlådan med Hickoryspånet direkt ovanpå briketterna (se bild).

Lägg på grillgallret och lägg Hamburgarna så långt åt andra änden av grillen,

(motsatt håll till briketterna) som det går.


Lägg på locket till grillen med de öppna ventilerna alltså motsatt håll till briketterna (se bild)

Detta är ”indirekt” grillning. Tanken är att vi ska få värmen och röken att svepa upp och över Burgarna och sedan ut så att de blir stekta sakta och behåller sin saftighet.


Njut av röken som börjar flöda genom hela griillen och ut över Burgarna.


Kolla med termometern. Vid 68 grader är Burgarna färdiga.

Ta då av Burgarna och lägg dem att vila i 10 minuter.


Mixa Chipotle-Majon. Bara blanda Majonäs och Chipotlepaste.


Plocka ihop din egen favoritburgare med det bröd och tillbehör du tycker bäst om. 

Vi använder småfralla, Tomat, Rödlök och Chipotle-Majo.


Enjoy!!!