Arancini




En av våra absoluta favoriter i Airfryern. Så mycket smak i en så liten ”boll”!!!

Gör gärna en god Risotto och njut av och spara hälften till nästa dag för att göra

Världens Godaste Arancini bollar av.


Jättelätt när du har Risotton redan gjord!!!!


Ingredienser

 

2 Liter (2 Quarts) Kycklingbuljong (Chicken Stock)

 

3 dl (1 1/4 Cup) Carnaroli eller Arborio Ris (Rice)

 

50g Smör (Butter)

 

3 Msk (Tbsp) Olivolja (Oliveoil)

 

3 Schalottenlökar (Eshcalott onions) finhackade (Chopped)

 

2 Vitlöksklyftor (Garlic Cloves) finhackade (Chopped)

 

1 tsk (tsp) Vitpeppar (White pepper ground)

 

1/2 tsk (tsp) Lökpulver (Onion powder)

 

1/2 tsk (tsp) Vitlökspulver (Garlic powder)

 

100g Parmesan riven (Shredded)

 

100g Cheddar riven (Shredded)

 

Stek Lök och Vitlök i Smör och Olivoljan en stund på medium värme

 

Blanda ner Riset och se till att det blandar sig ordentligt

 

Låt Riset steka ett par minuter under omrörning

 

Häll i 1 dl Buljong och rör om. En bra Risotto är ”all about” omrörning. Tänk dig att du rör om konstant tills Risotton är färdig.

 

När det börjar bli ”torrt” häll i 1 dl buljong till och rör om. Fortsätt så tills nästan all buljong är använd. Det skall bli krämigt. Om det fortfarande blir torrt fyll på med mera buljong. Detta beror lite på vilket Ris man använder.

 

När Risotton känns krämig och bra blanda ner Vitpeppar, Lökpulver, Vitlökspulver, Parmesan och Cheddar.

 

Smaka av att riset är helt mjukt och kokt, då är Risotton färdig.

 

Här brukar vi äta upp hälften av Risotton och spara den andra hälften till Arancinin. Om du inte vill äta Risotto så gör bara hälften av receptet på Risotton till Arancinin.

 

Ställ Risotton i kyl 24 timmar att stelna.


Arancini bollar

 

Risotton i 1 Msk i taget

 

1 1/2 dl (1/2 Cup) Mjöl (Flour)

 

2 Msk (Tbsp) Maizena Light Corn Flour

 

1 Msk (Tbsp) Paprika Powder

 

1 tsk (tsp) Salt

 

1/8 tsk (tsp) Bakpulver (Baking Powder)

 

1 dl (1/2 Cup) Mjölk (Milk)

 

2 Ägg (Eggs)

 

2 1/2 dl (1 Cup) Panko

 

2 Msk (Tbsp) Olivolja

 

Cheese for filling i små bitar (Your Choice of Cheese, vi använde Brie)

 

Ta 1 Msk av den stelnade Risotton och platta ut i handen som en tortilla

 

Lägg en ostbit i mitten och tryck ihop till en boll

 

När alla bollarna är färdiga blanda Mjöl, Maizena, Paprika, Salt och Bakpulver i en skål.

 

Blanda Mjölk och Ägg i en annan skål

 

Blanda Pankon och Olivoljan i en tredje skål

 

Rulla en boll i Mjölblandningen så den är helt torr

 

Doppa bollen sedan i Mjölk& Äggblandningen snabbt och

 

Rulla sen bollen ordentligt i Pankon och lägg på en tallrik att vila.

 

Värm upp Aifryern på 200c (400F) i 3 minuter

 

Airfry bollar i ett lager och fritera i 10minuter.

 

Efter 10 minuter vänd på bollarna och Airfry i 10 minuter till.

 

När alla bollarna är Airfryade lägg alla bollar tillsammans i Aifryern och stek i 2 minuter till. Så alla får totalt 22 minuter frying time.

 

Njut av goda Risotto-bollar och gör gärna en god dip till. Titta på vår sida Sauces & Dips. Där finns mycket gott att dippa Arancinin i😁