Easter Cake / Påsk Kaka


Ingredienser

 

240g (1 cup) Rapsolja (Rapeseedoil)

 

400g (2 cups) Strösocker (Castor Sugar)

 

4 Ägg Stora (Large)

 

480g (3 cups) Mjöl (Flour)

 

2 dl (1 cup) Creme Fraiche

 

2 tsk Bakpulver (Baking Powder)

 

1 tsk Bikarbonat (Baking Soda)

 

1 tsk Vanilj (Vanilla)

 

1 tsk Salt

 

200g Apelsinskal färdigköpt (Orange Peel)

 

Zest 1 Juice från 1 Apelsin (Orange)

 

Sätt ugnen på 160c grader varmluft eller 175c grader vanlig

 

Lägg bakplåtspapper i en springform 22cm och sätt bakplåtspapper i remsa runt om på insidan så lossnar kakan lättare.

 

Blanda olja och socker i maskin med paddel

 

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vanilj och salt i en bunke

 

Riv zest av apelsinen och pressa ut juicen

 

Ha i ett ägg i taget i olja/socker smeten. Blanda ordentligt efter varje ägg

 

Ha i mjölblandningen lite i taget och blanda ordentligt.

 

Sist blanda ner apelsinzest och juice Häll i springformen och baka i 1 timme.

 

Efter 1 timme stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i ugnen över natten.

 

Ta ut nästa morron och lägg handduk över.

 

Skär bort den översta tredjedelen där det sjunkit in så kakan blir jämn

 

Dekoration

 

Jag valde Marsipan, Ljus Choklad, Små Kycklingar i Marsipan doppade i choklad och Choklad ägg av Anton Berg.

 

400g Marsipan

 

1 Påse Saffran (för att färga gult)

 

1 Msk Vodka

 

Ljus Blockchoklad smält och rinnande

 

Florsocker

 

Choklad Chokladägg (Anton Berg)

 

Vit Choklad smält och rinnande

 

Börja med att mala saffran i en mortel så det blir finmalt. Lägg i liten skål. Ha på Vodkan och låt det stå och dra i tio minuter.

 

Lägg marsipanen i en skål. Häll över hälften av saffransmixen och blanda med händerna tills marsipanen blir fint gul. Ha i mera saffran om du vill ha den gulare.

 

Smält sedan båda chokladerna i varsin skål. Ha ut florsocker på en bakduk. Lättare då att hantera marsipanen. Lägg marsipanen som en boll på bakduken och tryck ut till en cirkel. Kavla ut till en tillräcklig yta så att du kan lägga springformens utsida på marsipanen. Tryck ut en cirkel av springformen. Då passar den perfekt till kakan.

 

Lägg på tillräckligt med smält ljus choklad ovanpå kakan och lägg sedan på marsipanlocket du gjort med springformen. Chokladen gör att det fastnar. Snygga till sidorna.

 

Sprinkla ut ljus choklad med en matsked så det blir långa strängar. Sätt ut marsipankycklingarnapå lämpliga ställen. Om det behövs så doppa kycklingarna i choklad innan du sätter dit dem så sitter de fast.

 

Doppa chokladäggen och den smälta ljusa chokladen och placera ut. Sprinkla smält vit choklad över chokladäggen. Låt allting stelna. Ta med till arbetskamraterna och njut av en underbar GLAD PÅSK !!!