November 2019
Macy’s är en amerikansk varuhuskedja som finns överallt i USA. Den är lik Åhlens eller NK i Sverige, Selfridges i England eller Kaufhof i Tyskland så att ni får en bild.
Det finns flera Macy’s varuhus i NYC men flagskeppet ligger på Herald Square, där det funnits sedan 1901. Du hittar det på 34’th Street på Broadway till 35’th Street på 7’th Avenue. Det är är alltså så stort så att det täcker ett helt kvarter., närmare bestämt 230.000 kvadratmeter.
Jag besökte Macy’s första gången 1999 då jag tappat mitt älskade armbandsur på Times Square. Jag minns att jag snabbt skaffade en ny klocka på gatuplanet som hade ett jätteutbud av smycken. Däremot minns jag inte att jag var intresserad av titta på något annat vid det tillfället. Tänk om jag hade vetat att det senare skulle bli mitt absoluta favorit shoppingplace år senare.
Det är ju så att vi gärna shoppar när vi reser och man vill gärna fynda. Många åker till Outlets, vilket jag inte har några synpunkter på men aldrig skulle göra i New York. Allt finns på Macy’s och när de har rea så blir det riktigt prisvärt. Rea har de ofta på olika sätt, vilket säkert har att göra med att många varuhus kämpar just nu i hela världen.
När du kommer in genom ingången från Herald Square så går du till vänster förbi Michael Kors väskor och en halvtrappa upp till Visitors Center. Visa ditt pass och få ett kort för 10 procent rabatt på allt. Om de har någon rea får du ett sådant kort. De har något återkommande som heter Friends and Family som brukar vara några dagar och då får man 30 procents rabatt på allt. Men det förekommer alla möjliga reor och ofta rea på rea.
Eftersom varuhuset är så stort kan det lätt bli överväldigande. Det bästa är att ta det i portioner. De flesta våningarna är delade hälften kvinnor och hälften män. Det finns en gigantisk skoavdelning som kan kräva en egen tid, barn avdelningen är väl värd att besöka för välkomna presenter. Vi är också förtjusta i sängklädesavdelningen där vi fyndar lakan och örngott i toppkvalitet.
Macy’s är en institution i New York och som bjuder på sig själva och bidrar till staden på sitt sätt genom att de har funnits med så länge. Thanksgiving är den största högtiden i USA och varje år sedan 1924 firar NYC med Macy’s Thanksgiving Day Parade som slutar på Herald Square.
Varuhuset förknippas även med julen och jultomten och de har en slogan som heter Believe. Det finns en röd brevlåda där barnen kan lämna sin önskelista till tomten och de rustar rejält kring jultemat redan i november. Det finns en kultfilm som heter Miraklet i New York där det ifrågasätts om Macy’s jultomte är på riktigt.
Mycket av den magiska julen präglar varuhuset kring jultid och deras Holyday Lane med julshopen erbjuder en fullständigt gigantisk julshop där du kan få allt i juldekorationer till granen eller hemmet. Julstrumporna är jättefina och jag har en som det står Believe på. Som ni förstått är jag väldigt förtjust i Macy’s och det beror säkert på att det är bekvämt eftersom allt det som jag behöver finns samlat. Men jag har även förälskat mig i byggnaden och Herald Square mycket beroende på att man har valt att ha det historiska anslaget levande. I Macy’s byggnaden finns exempelvis gamla rulltrappor i trä i bruk. Vissa är smala och andra bredare men läckra att åka i.
Det finns olika mindre matställen på våningarna där du äta eller ta en kaffe. Jag tar ofta med en Latte och sitter på Herald Square och tittar på människor. Det är rökförbud på torget vilket är trevligt för de fina dofterna som kommer från planteringarna på våren eller från granarna kring jul.
En riktigt God Jul Macy’s önskar Farmergirl
November 2019
Nu är de gamla lokalerna stängda. På andra sidan gatan har nya Essex Market öppnat. Jag kanske ska ge lite vägledning hur du kan ta dig dit. Ta Metron (tunnelbanan) Orange linje F eller M till Delancey Street. 88 Essex Street på hörnet mellan Essex och Delancey är adressen.
Det var spännande att gå in i de nya lokalerna. Det var snyggt och riktigt mycket bättre. En varsam övergång där man har tagit med mycket från de gamla lokalerna som exempelvis bilderna från hur Lower East Side vuxit fram. Det är så skickligt gjort och mina farhågor och även fördomar att gammalt inte kan förnyas har visat sig ogrundade.
Jag tog en reklamlapp och på den presenterar de sig som Historic Essex Market. Det har lyckats att bli en matmarknad som är mycket speciell och som man skulle vilja ha runt hörnet. På essexmarket.nyc kan du läsa mer. De planerar att erbjuda matlagningskurser, demonstrationer, program för barn och möjlighet hyra privat på nedre planet.
Det var inte klart när vi var där men konceptet som jag uppfattade var att involvera affärerna på Essex Market. Jättefint koncept tycker jag. Det som jag var mest nyfiken på var om affärsinnehavarna har haft möjlighet att flytta med? Det hade många kunde jag konstatera! Kaffehandeln, Svenska varor, kött och fisk. Det saknades någon men i stort tror jag att det var medvetna val av andra orsaker. Det var riktigt häftigt som ni förstår att få vara med om transformationen av denna historiska marknad.
Jag rekommenderar er varmt att stanna till där och keep in mind Historic Market. Ibland vill man ta del av historia iställrt för att ha möjlighet att köpa varor som turist. Å andra sidan finns god mat att äta direkt som kan försvara ett besök.
Hälsningar Farmergirl
Essex Market har varit en handelsplats de senaste 100 åren.
BBQ-dude och jag ramlade in där av en slump för några år sedan. Vi förälskade oss i stället. I Sverige skulle vi kunna likna det vid en Saluhall eller en permanent torghandel. Väldigt charmigt och genuint. Essex Market var till för grannskapet liksom att de som bedrev handel var locals. Hyran var billig och utbudet tilltalande för kunderna.
Det fanns allt från ost, kött, fisk, delikatesser, bröd, kaffebönor, livsmedel, lagad mat och grönsaker. Till och med en svensk disk med lax i olika former. Jag gillade att man har lyckats att behålla den historiska atmosfären. Familjärt och äkta som är svårt att hitta som kund. Samtidigt som det gav möjlighet till handlare att skaffa sig en inkomst utan hutlösa hyror. Essex Market var en utpost som kämpade mot krafter som ville riva och bygga glaspalats med hyror som en liten kryddhandlare inte kan klara.
Det är tyvärr det som har hänt med Essex Market. Det är inte rivet, men på väg att stänga. Bredvid har ett nytt komplex byggts i glas. Jag har svårt att tro att handlarna i gamla Essex Market har haft råd att flytta med. I november ska jag besöka det nya Essex Market för att bilda mig en uppfattning om atmosfären har gått förlorad eller om man har lyckats bra med glaskomplexet. Berättar senare hur jag tycker👩🌾
Visst är det härligt att skörda och använda tomaterna när de äntligen mognar! Det är så gott att äta solmogna tomater direkt eller ta med till lunchlådan.
Jag älskar skivade tomater på frukostmackan. Man känner sig rik och lycklig på sensommaren. Idag tog jag en riktig skördedag och plockade in allt som var moget. Det blev åtskilliga kilo.
En del var övermoget och fick kasseras. Tomater mognar långsamt och till sist kommer allt samtidigt tycker jag. Det är inte lätt att hinna eller orkar se till alla tomater på kvällarna efter jobbet. Jag har skurit och blandat olika sorter i ugnsformar som jag har bottnat med lite olja. Nån gul lök åker i liksom några vitlökar och nån chili. Sen får det stå i ugnen några timmar. Det blir en koncenterad tomatröra som kan användas på olika sätt under vintern. I grytor, soppor, såser eller till tacos.
Enklast är att frysa in det och jag vac-packar i lagom portioner. Det blir oerhört koncentrerat och jag tycker att det vinner överlägset jämfört med konserverade tomater. Det är dessutom roligt att göra, du kan ta bara en sort, eller blanda som jag gör. Du kan krydda med örter om du vill. Jag gör inte det eftersom det kan jag göra vid tillagningen senare.
Men lite chili gillar jag att ta med. Idag tog jag lite Hot Lemon och Peter Pepper.
De finaste tomaterna torkar jag. Även där åker samma chili med. Man kan ugnstorka dem eller använda en torkapparat. Beroende på om jag vill lägga in tomaterna i olja så kan de vara lite semitorkade. Om jag bara vill förvara dem torrt så ska de vara helt torra. Oavsett så får man även här en oerhört koncentrerad tomatsmak. Jag konserverar därmed min tomatupplevelse från sådd till skörd och kan njuta länge av dem.
Tomatmarmelad av gröna tomater eller av mogna med chili eller både och är en hemlis som jag njuter av på kvällen på skorpor när ingen ser. Alltså det är så gott! Det finns recept på nätet. Och chilimarmeladen funkar bäst till ost eller pepparkakor. Min gröna hemlis gör jag med citron, ingefära och syltsocker. Hålller hur länge som helst.
Vilka sorter av tomater som man vill odla beror på vad man vill använda dem till. Små Coctail är mysiga för barn och plocka och äta direkt. Naranja, Mei Wei, Baby Boomer och Chilega är några som jag tycker om. Av lite större form älskar jag Glacier som är så god och rikbärande. Större och biffar är mest för sallad eller konservering. Favoriter är Orange Banana, Big Daddy, Brandy Boy, Grön Zebra, Thessaloniki och några som jag kallar gul-röd Biff. Jag vill även nämna s.k Piennolotomater även kallade vintertomater eller evighetstomater. Eller kanske tvärtom eftersom en Piennolo är själva upphängningen eller flätan som man gör av tomater som går att förvara länge. De är tjockskaliga, söta med fast kött. De är Päronfomade med en liten pigg som avslutning. De går att lagra länge oavsett i fläta eller inte men de är så goda och speciella så jag får kämpa för få några kvar att lagra. Därutöver har jag många sorter i olika form och färg och som varierar efter säsong. Tomater är roligt, lätt att odla och beroendeframkallande.
Det har alltid lockat mig att göra ost själv. Jag har köpt sildukar och böcker som förberedelse för flera, flera år sedan. Men jag har haft svårt att komma till skott att gå vidare från färskost.
I mitt barndomshem gjorde vi Kvarg regelbundet. Det användes som smörgåspålägg och i bakning. Det är en suverän proteinkälla och går att använda på så många sätt. Det är enkelt att göra Kvarg. Det som jag minns var att vi tillsatte ostlöpe eller ättika i mjölken för att den skulle skära sig. Därefter silades ostmassan så att att all vassle trycktes ut. Det som blev kvar var Kvarg.
Kvarg är slät och kan smaksättas på olika sätt. Naturell används den gärna i pajdeg som ersättning, eller viss ersättning för smör. Det blir en färskost för smörgåspålägg som kan kryddas med salt och det som man gillar, gräslök, vitlök, paprika, pepparrot etc.
I bakning kan det användas i brödbak eller som läckra fyllningar tillsammans med vaniljkräm eller ägg. En favorit hos mig är tyska Käsetorten som finns med eller utan grädde.
Om du hettar upp mjölken innan du tillför syra får du Keso eller Ricotta. Här vill man gärna ha lite högre fetthalt i mjölken. Tycker jag i allafall, men beror på användningsområde. Du kan ha en fetare mjölk till Kvarg också. Keso och Ricotta gör man för att få en grynig konsistens. Kvarg och Ricotta går att använda på samma sätt. BBQdude gör otroligt luftiga Meatballs med Ricotta.
Själv använder jag en fet Kvarg som ersättning för Bechamelsås i Lasagnerätter.
Jag gör en liten avstickare till New York för kanske fem, sex år sedan. Vi tog en Latte to go och satte oss på en allmän plats. Jag observerade en kille som tog fram den ena efter den andra lilla burken, liknande en Creme Fraiche storlek. Han slevade i sig ett par, tre burkar. Jag är nyfiken och försökte härleda i butiker vad han åt och kom fram till att det var Kvarg! Ett år senare så har Kvargen gjort sitt intåg överallt. Det som jag har vuxit upp med. Bra eftersom det är nyttigt.
Kvarg och Keso är en jättebra start till att våga gå vidare till Mascarpone till exempel. Här kommer frågan varför att göra ost själv?
Det är enkelt och okomplicerat tycker jag. Det hänger även samman med att försöka att bli självförsörjande i det lilla som man kan. Som exempel om man inte vill vill göra egen Kvarg, men gillar olika färskostar, så kan man köpa Filmjölk och låta rinna av i Melittafilter och smaksätta efter egen smak. Men steget att gå vidare på egen osttillverkning.
Eldost är mitt tips som nästa steg. Halloumi är varumärkesskyddat från Cypern och tillverkas av fårmjölk, men även get, eller komjölk används. Det pågår ett namnkrig och det svenska namnet Eldost är OK.
För oss grillmänniskor i Sverige spelar det kanske ingen roll vad det kallas om vi gör osten själva. Receptet finns på vår svenska receptsida och du får ca 500 gram ost av en sats på fyra liter mjölk.
Vi köper Gårdsmjölk från ICA men om du hittar mjölk från en bonde är det allra bäst. Jag tror att det går bra att göra Eldost från vanlig mjölk också. Osten är lik Paneer som är en Indisk variant, men där du inte gör den sista upphettningen. Eldost smälter inte utan är perfekt att att grilla i skivor eller kuber, att använda som köttersättning.
Om du gör den själv har du även lite bättre koll på om det har använts Antibiotika i mjölkproduktionen som har varit ett tema detta år beträffande den Cypriotiska Halloumin.
Min ost är enkel att göra och dessutom godast!!!
Välkommen till Farmergirls blogg Jag skriver om det som intresserar mig och delar med mig i bloggen. Det är ganska blandat, allt från odling till, mat, resor och upplevelse. New York och dess historia är något som jag gärna delar med mig av eftersom det erbjuder så mycket upplevelse.
Om man vill vara normal så sår man ett par frön per sort. Jag är väldigt ny på Chili och 2018 grodde inte fröerna så bra. Trots det fick vi en bra utdelning på de som överlevt. Därför gick jag oerhört noga tillväga 2019 och det gav en utdelning på 250 plantor. Rådet att vara normal följde jag inte alls utan sådde många Jalapenos, Habanero samt en del okända som jag plockat med på resor.
Utöver dessa sådde jag nya sorter som jag ville pröva men där höll jag mig till ett par av varje sort. Som odlare blir man något av en samlare och vill pröva fler och fler. Där är jag efter andra året.
Som jag har skrivit tidigare finns det många sätt att ta vara på Chili. Det ligger en hel del arbete från januari till att kunna skörda frukter, det måste man vara medveten om. För mig är det en hobby som jag älskar.
Idag i juli har jag 150 plantor kvar och det inbegriper även Paprika. De andra hundra har jag avyttrat på växtförsäljning och hoppas att de ger fin utdelning och glädje. Det är naturligtvis Jalapeno och Habanero som jag hade som mest av som försvunnit. bbqdudeswed_en tar hand om stora delar av skörden allteftersom. Han lägger in Hot Lemon och Jalapenos i lag för årets behov. Han gör sås av Habanero på olika sätt. Jag gillar att torka och att göra Chiliflakes eller att mala dem. Blanda olika Chilies med salt eller utan salt och andra kryddor.
Det finns så många blandningar att testa sig fram till och som är fantastiska i matlagningen eller bakningen.
Vi använder färsk Chili och Paprika så länge som vi kan förstås. Vill man göra sås finns enorm variation och möjlighet. Bara gör sås av färska frukter eller fermentera frukter. Här måste man göra det som känns bekvämt för en själv.
En Sambal Oelek gör du enkelt. Ta fem röda Jalapenos, tre Piri Piri, två tsk salt, en dl socker och en dl Limesaft. Ta ur fröna ur Chilin om du vill ha en mild sås annars behåller du dem. Hacka fint och lägg alla ingredienser i en kastrull och koka i 7 minuter. När det har svalnat häller du det på en flaska och förvarar i kylen. Det hålller sig minst ett halvår.
En annan sak som vi gör är att kallröka Chili. Det ger en ny dimension till smakerna. Det går att varmröka om man är aktsam på temperaturen som behöver ligga som mest runt 60 grader.
I Mexiko är det populärt att röka och torka Chili. Därifrån kommer även namnbytet av Chilies. De behöver inte nödvändigvis vara rökta eller torkade för att byta namn. Det är lite lurigt. Chipotle är en grön omogen rökt Jalapeno. En mogen Jalapeno är röd. En mogen röd Poblano som torkas kallas för en Ancho.
Om man vill använda Chili utan att ha hetta så satsa på Padrones eller Hungerian Hot Wax. De funkar fint i sallad. Mina Padrones misslyckas detta år, vilket är svårt. Däremot var Hot waxen så poppis att jag endast har en planta kvar, men som levererar. Hot Waxen är allra tidigast och har frukt redan i maj.
Sätt den i en rejäl kruka eftersom den gillar mycket jord för att leverera. Det gäller för alla Chilies för övrigt.
Vad förväntar jag mest av i augusti? Habanero Orange, extra fruktig. Alla Lemon sorter oavsett sort tror jag blir användbara. Espelettte, den enda Franska Chilin kommmer jag att använda torkad och mald. Chimayon ser jag fram emot. Och att följa och plocka allt eftersom är belöningen efter allt arbete.
Jag är riktigt stolt detta år. Hur som helst som jag brukar tänka att man ska testa och pröva vad man tycker om.
Hälsningar
Farmer Girl
Föregående blogg hette Chili Madness eftersom det är lite speciellt hemma just nu.
Många hyllor med plantor. Att odla inomhus går bra om man är uppfinningsrik och tar vara på utrymme som finns.
Varför odla Chili överhuvudtaget?
Det är en viktig fråga som man verkligen behöver ställa sig. Det finns faktiskt ett bra utbud färskt, torkat eller picklat. Därutöver finns mängder av kryddblandningar, såser och mera eftersom Chili är en nödvändig krydda i vår matlagning.
Vissa Chili kan bära frukt efter fyra månader från att det har såtts, vissa först efter 300 dagar. Om man är medveten om det tror jag att man kan planera smart för att få precis det som man kan skapa utifrån de förutsättningar som man har. Om man nu vill så själv. Det finns faktiskt växtmarknader, mässor och trädgårdsföretag som säljer färdiga plantor.
Nu tänkte jag egentligen att skriva om Chili som krydda och inte uppehålla mig omkring själva odlingen. Chili har som många kryddor gamla anor. Däremot är det inte helt enkelt att härleda hur tidigt som den har odlats eller vuxit vilt. Troligtvis kommer Chilin från sydamerika och att azteker och inkaindianer har använt Chili. Det är en brokig historia om man vill följa Chilins väg.
Varför säger man Chilipeppar? På engelska heter Paprika Bell pepper. Chili och Peppar är två helt olika frukter och har inga som helst likheter mer än att de kan upplevas att vara starka kryddor. Peppar heter Piper på latin och Chili och Paprika heter Capsicum.
Vad använde man peppar till på medeltiden? Det var inte lätt att att lagra råvaror och peppar tog helt enkelt över och dålde smaken av det som som passerat bäst före datum. Peppar var därför en åtråvärd handelsvara och som var perfekt att frakta då den i torkat tillstånd inte förlorade sitt värde trots långa transporter sjövägen.
Columbus var som vanligt inblandad i denna historia. Han var på jakt efter peppar i Asien för att föra hem denna lyxartikel till Europa. Han siktade på en lättare väg, men hamnade, som vi alla vet, i det som vi idag kallar för Västindien. Där stötte han på Chili som där kallades Aji. Befolkningen åt denna och använde Aji i matlagningen. För Columbus måste Chilin ha smakat som peppar. Columbus tog med sig Aji hem till Europa och kallade den för befolkningens peppar. Det är ganska troligt att hans resa 1492 gav upphov till att det fortfarande benämns Chilipeppar!
Genom handelsresor spreds Chilin till många länder och är sedan dess odlad och älskad. Det är faktiskt Carl von Linne’ som benämde Capsicum annuum och Capsicum frutescens. Det gjorde han vid mitten av 1700-talet. Capsicum annuum kallas även för Spanskpeppar. Annuum innebär egentligen ettårigt. Linne’ utgick kanske från Europiskt klimat där ingen Chili överlever vintern, vilket den mycket väl kan göra i varmare klimat.
Men strunt samma för oss, vilka är då dessa Annuum? Det är det största släktet med stor variation. Paprika och Jalapeno räknas dit och många andra upp till 800 000 shu. (Scoville Heat Units, som är den enhet som Chili mäts i).
Oavsett släkte innebär det att Chili funnits länge som en viktig krydda som har ett oerhört stort användningsområde jämfört med andra kryddor. Capsicumsläktet är så stort och i många fall egentligen en älskad grönsak. Tänk på Paprika, Padrones, Poblanos eller Jalapenos som vi använder som grönsaker. Det finns mängder fler som är milda eller medelheta som används färska under sommaren. Alla som grillar, lagar asiatiskt, indiskt och jag tror i det mesta behövs lite Chili. Om jag återanknyter till att odla själv, vad gör man av det som man inte hinner eller kan äta under hösten. Det går fint att frysa, torka, röka, lägga in eller salta. Det går att göra läckra såser. Det är roligt att odla Chili!
Hälsning Farmergirl
Chili och Paprika är det första man sår av årets grönsaker. Tidigt i januari för oss som har inomhusbetingelser. Har man uppvärmt växthus redan i november.
Jag sår alltid i såjord som jag blandar med Perlit. Det gör jorden mer luftig vilket rötterna tycker om och det underlättar omplantering. Chili vill ha värme för att gro, plus 25 grader helst. De gror inte så snabbt, 14 dagar minst får man räkna med. Så tidigt på året är dagarna fortfarande korta så när de har grott gäller det att ge ljus. Det finns mängder av växtbelysning på marknaden i varierande prisklass och utförande. Det lönar sig att planera och fundera hur man ska organisera sin odling. Ljuset gör att plantan växer mer långsamt och kompakt vilket man vill åstadkomma.
När plantorna har fått fler blad, är det dags att plantera om eller om du vill vänta, att ge näring. Såjorden innehåller ingen näring. Jag vattnar med EM tidigt, som är effektiva microorganismer. Det stärker bara plantorna men ger inte näring. Jag har kommit fram till att Blomstra är bäst som näring när jag vattnar. Ta det försiktigt i början. När jag planterar om vattnar jag med EM, två kapsyler till 2 liter vatten. Sen väntar jag tre veckor innan jag gödselvattnar eftersom planteringsjorden är gödslad. Jag gödselvattnar alltså innan jag planterar om men avvaktar efter omplantering. Vilken jord man väljer beror på vad man har råd med och hur mycket man behöver. Mina favoriter är Rölunda plantjord eller Blomsterlandets Tomatjord. Nu menar jag första omplanteringen, nästa omplantering kräver en annan jord.
Risken är man sår för mycket, för många sorter eller en kombination av allt. Jag har lyckats att få en enorm utdelning av sådderna i år 2019. Hela vardagsrummet är knökfullt. Det är jätteroligt och spännande. Jag sparar frön från föregående års odling. Jag köper nya fröer, jag köper frukter och torkar frön. Vad man ska göra med allt när det mognar på hösten är kanske något som man ska fundera på lite. Paprika är ganska enkelt, men har man mycket så använd den inlagd eller torkad i kryddsalt. Chili kräver lite mer eftertanke, det är dyra frukter och så användbara. Många går att använda färska i matlagningen och går även att frysa. Padrones är tidig liksom många Jalapenos som är läckra tillbehör att steka eller grilla. Vi lägger in/picklar chilis. Gärna gula lemonstyle oavsett sort och styrkan försvinner i inläggningen så de är så användbara. Det fungerar med de flesta men vi hade just gula förra året som var så goda. Man torkar framförallt Chili tycker jag. Ett starkt tips är att använda handskar när man rensar dem, glöm inte att spara fröna till nästa år. Torka i ugn eller torkapparat eller i solen. När jag lägger in soltorkade tomater vill jag gärna ha med torkad chili som den är. Man kan också semitorka paprika och chili och lägga in i olja vilket är användbart och gott i matlagningen. Att torka chili som sedan mals i kaffekvarn är suveränt i kryddblandningar med salt eller torrt med andra kryddor till BBQ eller grillning. Jag har tidigare skrivit om Piri Piri som är gudomligt till kyckling och höjer vad som helst.
Hälsningar Farmergirl
Bagels är så New York som det kan bli.
Det finns Bagels att köpa överallt, från Delis till specialställen som bara har Bagels. Du kan äta bagel, till frukost, lunch eller kväll. Mitt råd är att förberda dig ordentligt innan du beställer din första Bagel i New York. Det är många val att göra när du väl ska beställa och du vill vara säker på att få det precis som du vill ha den. En plain Bagel har inga frön ovanpå, en Poppyseed har Vallmofrön, en Sesame har Sesamfrön.
Själva Bageln är ett ringformat vete matbröd som är glansigt på ovansidan och ganska kompakt innanmäte. Vanligast är att du ber att få den toasted, vilket innebär att den skurna Bageln rostas på insidan. Sen ska du välja pålägg. Somliga väljer enbart smör på det rostade brödet till frukostkaffet. Då bres smöret på, över- och underdel läggs på varann, packas i smörgåspapper och skärs isär till två halvmånar innan det packas i ytterligare något, oftast aluminiumfolie om du tar den med dig.
Det mest vanliga och mest klassiska är däremot att man väljer Creme Cheese. Fetthalt och smaksättningar är valbara och vill man lyxa till det tar man dessutom rökt lax. Det är lite som att välja smak på glass, det finns många alternativ. En välgjord Bagel har precis lagom med Creme Cheese, vare sig för mycket eller för lite.
Att jag väljer att skriva om Bagels har att göra med att det är något som immigranterna från Östeuropa har tagit med sig för mer än 100 år sedan och som fortfarande präglar staden påtagligt. Historiskt sett har det bakats Bagels i Östeuropa sen 1600-talet och kanske tidigare än så. De judiska immigranterna som kom till New York på 1800-talet tog med sig traditionella maträtter som jag har skrivit om i tidigare bloggar. Dit hör även matbröd och bakverk. Just Bagels är ett kännetecken för New York sedan dess och man kan faktiskt undra om Bageln idag mer inspirerar från New York än från Europa?
Lower Eastside är ett av mina favoritområden och där hittar du två genuina ställen för Bagels. Det ena är Russ and daugters och det andra är Kossar’s Bagels & Bialys. Båda har funnits med väldigt länge.
Russ and daughters delikatessbutik har funnits på ungefär samma ställe sedan 1914. Det grundades av Joel Russ, en Polsk immigrant som kom till Manhattan runt 1905. Joel var fast besluten att lyckas i Amerika. Han började med att sälja svamp från Polen. Denna svamp bar han på ryggen och saluförde på gatorna tills att han fick ihop så pass mycket pengar så att han kunde köpa sig en kärra att köra runt svampen på. När han fick den här kärran utökade han utbudet med inlagd sill, s.k picled Herring.
Han sparade varje peng så att han kunde öppna sin butik 1914 som fortfarande idag finns i området. Joel fick tre döttrar, Hattie, Anne och Ida och de hjälpte till bakom butiken från tidig ålder.
Joel var en praktisk man och ganska argsint sägs det. Eftersom det var ett familjeföretag som drevs av familjens gemensamma insatser gjorde Joel döttrarna till delägare och kallade företaget Russ and daughters vilket var ovanligt men praktiskt eftersom det inte fanns någon son. Han var absolut inte en kvinnokämpe på något sätt utan mer en överlevare utifrån situationen. Flickorna jobbade alla dagar i veckan och från det att de blev så pass stora tog de hand om kunderna. Det var till företagets fördel att Joel kunde hålla sig i bakgrunden på grund av hans hetlevrade temperament.
Idag drivs företaget av fjärde generationen Russ och med ett brett sortiment av delikatesser av olika slag. Herringen finns kvar liksom läckra Bagels och en mängd andra judiska specialiteter som inte finns någonstans.
Kossar’s Bagels & Bialys är ett bageri som också startades av polska immigranter utifrån judiska traditioner. Det finns bland annat Babka och Rugelach men huvsakligen Bagels och Bialys. Bagel och Bialys görs av vetedeg som långjäses. Därefter gör man långa rullar av degen och formar ringar. Vill man göra en Bagel ska degringen kort läggas i kokande vatten innan den gräddas. En Bialys kokas däremot inte utan gräddas direkt. Ofta kan Bialysringen tryckas ihop så att det inte finns ett hål i mitten utan mer en grop som kan fyllas med något. Stekt lök var vanlig fyllning och en sådan Bialys blev en mättande måltid bland immigranterna på Lower eastside.
High Line är en upphöjd järnväg på Manhattans West side som varit i bruk under tiden 1934 till 1980. Sen lades den ner och var vilande fram till 2009.
Järnvägens byggnation påbörjades 1929 i syfte att försörja fabriker och lager efter dess sträckning. Där fraktades en massa råvaror som kom via Hudson River. Bland annat leverades till Chelsea Market.
Efter att järnvägen lagts ner engagerade sig boende i området för att bevara järnvägsstråket. Det är en historia i sig hur det blev verkligt, men boende i området har varit drivande i projektet att göra om järnvägen till en park. Jag rekommederar varmt att ta en promenad på High Line som är ca 2,5 km lång. Till skillnad mot många andra platser är High Line tillgängligt. Det visar att de boende har haft en bra tanke att High Line kan besökas av familjer med barnvagn eller den som använder rullstol exempelvis. Tillgänglighet är bra för oss alla och något som jag alltid betygsätter högt.
Idag sträcker sig High Line från 34th Street ner till Gansevoort Street.
Som odlare observerar jag alla frivilliga som tar hand om parksträckan. Om jag bodde där skulle jag självklart join in. Det är odlingsmässigt otroligt intressant. Många värdefulla och speciella växter. Man glömmer helt att de har planterats på en upphöjd järnväg och inte i mylla som är djup och skyddande. Klimatet i New York liknar Sveriges. Är det kallt så kan bli rejält kallt och är det varmt så kan det bli hett. Däremellan är det behagligt. Det krävs därför tåliga växter, kunskap och mycket arbete för att hålla High Line i det fina skick som det alltid är.
Samtitidigt som växtligheten är unik erbjuder High Line en promenad ovanför avenyerna och gatorna där du kan titta ner på trafiken eller kika in i lägenheter eller utrymmen för skolor eller boenden. Det brusar och tutar som vanligt från trafiken men här uppe observerar du mer än hör vad som pågår.
Nära Gansevoort Street kan du köpa Champange, Kaffe, glass osv. Det finns utrymme att vila eller sitta ner på olika sätt. Då är det snart dags att kliva av High Line eftersom du börjar närma dig slutet av järnvägen. Det finns flera ställen efter vägen som du kan ta trappor eller hiss upp eller ner, om du bara vill ta High Line ett stycke.
Hälsningar Farmergirl
Chelsea Market som besöksmål har ändrats över tid. Idag är det övervägande en foodcourt enligt min jämförelse med för tio år tillbaka. Men det har en längre historia än så.
Först och främst hittar du Chelsea Market mellan 10:e och 9:e Avenyn 15th och 16th Streets. Öppettider är ca 07.00-22.00.
Chelsea Market öppnade på 1890-talet med en rad kakföretag, National Biscuit Company, NBC. På övre våningarna huserade kontor och även tv-stationer. Men närheten till Meetpackers District och High Line visar också att båtar från Hudson River har leverat råvaror till byggnaden under många år.
Vi besökte Chelsea Market för tio år sedan då det var en mix av övervägande butiker och några matställen. Idag är det omvänt med få butiker och fler matställen. Det har naturligtvis hänt en del på dessa år och inte minst att hela byggnaden såldes under 2018 för det högst betalda Real estate transaktions historiskt i New York. Chelsea Market är fortfarande värt att besöka även om jag saknar vissa butiker som fanns tidigare. Som jag nämnde finns High Line i närheten som är en gammal järnväglinje som tagits tillvara. Läs nästa blogg om detta.
Jag har skrivit om Chelsea i tidigare blogg som ger en inramning till området.
En butik som vi alltid besöker är N.Y Cake på 22th West. Det är framför allt BBQdude som älskar butiken efter tips från Roy Fares. Det har varit en liten trång butik för allt man behöver för bakning. Suveräna tillbehör i allt från formar, fondant, dekotationer mått, tårtunderlägg, mängder av allt som man kan önska sig för proffsig bakning oavsett om man bakar för bekantskapskretsen eller i större sammanhang. Man har alltid kunnat boka en cooking class för att lära sig mer.
N.Y Cake är ett familjeföretag, idag i tredje generationen. Det började med urmamman Joan Mansour i hennes kök. Hon gjorde otroligt fina födelsedagstårtor till barnen. Det spreds sig till att vänner och bekanta ville ha hennes tårtor. Det som Joan då gjorde var att börja lära ut hur man dekorerar tårtor. Denna skicklighet har barn och barnbarn tagit vidare och nu ges till oss som besöker N.Y. Cake.
Man öppnade smått 1991 och lät kunderna efterfråga produkter. Behoven har lett till en egen utveckling av utensilier som är funktionella och efterfrågade. Sådan utveckling tar tid men jag har aldrig sett något liknande av vad denna lilla butik rymde. Jag säger rymde eftersom i oktober 2018 flyttade N.Y Cake till större lokaler fortfarande på 22th Street.
Deras fortsatta motto är att vi tillhandahåller allt för hemmabagaren som vill baka själv men lika gärna kan beställa hem till familjen. Samtidigt levereras till kommersiella kök i hela världen.
Häftigt vilken framgångssaga från Joans kök. Citat från deras hemsida: Although talent and genuine interest can take you a long way, bakers need the appropriate equipment, baking supplies, and education to be at the top of their game. N.Y. Cake is a convenient one-stop shop for all things baking.
I november besökte vi N.Y Cake igen eftersom BBQdude behövde fler storlekar av glasskopor. WoW vilken förändring från den lilla butiken till det som mötte oss. Jag fastnade med att få en Latte i ett litet cafe’ i butiken medan BBQdude shoppade. Tyvärr har jag ingen bild av den lilla butiken innan.
Chelsea är ett område på nedre Manhattan, mellan 14th Street till 34th Street.
Man kan utgå från Union Square och gå mot Hudson River. Metrolinjen F har en station på 14th Street som passar bra att använda oavsett om man vill börja på Union Square eller strosa i Chelsea. Söderut ligger Greewich Willage. Upp mot 34th Street som räknas som Midtown, ligger Madison Square Garden som är hemmaarena för the New York Rangers, Penn Station som många pendlare använder för att komma Upstate. På 34th Street mellan 7:e och 6:e Avenyn ligger Macy’s där jag ääääälskar att hänga.
Det är mysigt att flanera i Chelsea och området blir mer och mer populärt att bo i. Det byggs mängder av bostäder längs Hudson River och det sker en ordentlig upprustning. Kanske inte riktigt i den stil som jag finner mysig, det mesta är stora moderna byggnader. I hjärtat av Chelsea ligger många tegelbyggnader av äldre datum som är jättetrevliga med fire eskapestegar på framsidan. Flera gator består av s.k Townhouses med träd planterade längs gatan. I källarplanen huserar små kvarterskrogar, frisersalonger och allehanda verksamhet. Det är ganska romantiskt att strosa runt och man får komma ihåg att sophanteringen finns i bilden om det är dags för sopbilen. Då är gatan kantad av stora genomskinliga plastsäckar med husens avfall.
Chelsea har många olika restauranger som är väl värda att pröva och som man bara snubblar över eftersom de inte lägger pengar på att finnas med på olika bokningsmotorer. Hill Country Market är ett exempel. Det är en BBQ-restaurang Texasstyle. Du kommer in i en stor lokal som ska påminna om en lada, vilket den gör precis som i Texas. De serverar Brisket, Pulled Pork, Ribs, korv och kyckling och sides. Det finns ingen bordsservering utan du får ett kort där det noteras vad du hämtar vid två stationer. Den ena stationen har kött och den andra sides. Du väljer vad du vill ha och så vägs det samt förpackas i butcherpaper. Sides serveras i små pappersbägare. Dryck som öl serveras i Mason Jars. Det är traditionellt sydstatsvis där man tillvaratog syltburkar som dricksglas. Maten är outstanding om man gillar BBQ, countrymusik i högtalarna och svartvita Westernfilmer på storbilds TV. Kan man få fries som side? Nej det kan man inte, däremot Mac n Cheese, Collard green, Cole Slaw med mera. Det är mitt Secret Place!
PS Du kan följa dem på Instagram med namnet Nycbbq
Hälsningar Farmergirl
Nu kommer en serie bloggar om New York och vad jag tycker om att besöka när jag är där.
När man är på Manhattan hamnar man ofta på Union Square som ligger mellan 14th Street och 17th Street där Broadway och Fifth Avenue går i kors. Om man väljer att stanna till på Union Square finns det alltid mycket på gång. Det är en knutpunkt på många sätt men också en Park och nära till intressanta områden och besöksmål.
Med utgångspunkt från Parken ligger Flatiron District norrut, Chelsea västerut och New York University söderut.
Flatiron Building sägs vara den mest fotograferade byggnaden i världen. Det var en skyskrapa 1902 när den byggdes med sina 22 våningar. Jag jobbar på kontor och har alltid varit nyfiken på hur det skulle kännas att jobba i huset. I den smala änden av Strykjärnet är det 1,8 meter. Jag vet inte om det någonsin har använts som kontor och står man utanför ser det ut som ett stort lager. Men byggnaden är så häftig och otroligt vacker.
Tillbaka till Union Square. En av mina anledningar att besöka platsen som odlare är Union Square Green Market. Union Square är inte ett litet torg utan stort och plats för många, många torgförsäljare som främst kommer från New Jersey. Jag har en App som heter Union Square Greenmarket som anger vilka som är på plats måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar under hela året. Inför Jul finns även en julmarknad. New Jersey kallas för The Garden State vilket myntades på 1950-talet i ett guvernörsval. Man får känslan av frodiga odlingar där det växer så att det knakar. Att odlarna stiger upp tidigt på morgonen och skördar, staplar i sina lastbilar och kör till en marknad någonstans i New York. Naturligtvis levereras även till restauranger och livsmedelsbutiker som är noga med sina råvaror. Det innebär inte att Farmers har det mer enkelt sett till regelverken som är hårda vad gäller komersiella odlingsföreskrifter men ändå uppfattar jag att det är organisk odling som är huvudtema. Inget är besprutar med gifter vilket även anges. Det är i alla fall superhäftigt att besöka marknaden oavsett årstid.
Hälsningar Farmergirl
Timjan heter Thymus på latin och det finns runt 350 arter. En av arterna, kryddtimjan, Thymus vulgaris använder vi i matlagning. Även den finns i olika varianter.
Timjan är förmodligen en av våra allra äldsta kryddväxter eftersom det finns spår sedan 3000 f.Kr. Timjan användes som läkemedel på olika sätt men även kosmetiskt. Timjan är aromatisk och påverkar slemhinnorna. Ett te med Timjan när man hostar känns bra i luftrören. Det är även välgörande för andra slemhinnor som magen och tarmar. Jag kan tänka mig att Timjan har använts i tinkturer med alkohol för att vara verksamt vid gallbesvär. Det har säkert använts kosmetiskt för doftens skull. Gnugga lite på bladen så känner du vilken oerhörd doft som Timjan genererar eller exploderar. Jämför gärna med Salvia, som också är aromatisk men som jag kallar tvålkrydda. Båda är aromatiska men Timjan exploderar jämfört med Salvian.
Timjan har med sin gamla historia lite magi och det sägs att den använts för balsamering och homeopatiska preparat.
Min egna tolkning av att Timjan i alla sina arter och former har överlevt denna oändligt långa tid och fortfarande är användbar och viktig är att den just är användbar och viktig men också oerhört anpassningsbar och tålig.
För mig är Timjan inte enbart en kryddväxt utan en vän som jag använder i trädgården i olika sammanhang. Som jag inledde med finns minst 350 arter och inte alla används i matlagning. En vän i trädgården hos mig blir en växt som överlever och dessutom trivs. En växt som har överlevt 5000 år är bra att satsa på och är verkligen perenn. Jag har ett stenparti som jag är stolt över och i det har jag bland annat olika Timjan. De är torktåliga men det kan också hända att de torkar innan de har etablerat sig ordentligt. Å andra sidan har jag Timjan på lite olika ställen som rena marktäckare som mår utmärkt oavsett vad de utsätts för med att trampa på dem eller klippa med gräsklipparen. Dem tar jag ofta en tuva av och planterar någon annanstans och då breder de ut sig på nytt. Att ha Timjan med sin underbara arom och vackra blommor lite varstans känns häftigt. Du behöver bara stryka med handen över en Timjanmatta för att känna explosionen i dofter.
De Timjan som jag använder i matlagningen odlar jag i krukor nära mitt arbetsbord i köksträdgården. I år har jag en vitbrokig citrontimjan som är speciell men ofta köper jag Timjan i livsmedelsaffären som säljs i små krukor och planterar i en större kruka. Två eller tre sorter räcker bra för sommarbruk samt torkning. Ju mer som du skördar ju mer växer plantorna. Färsk Timjan är mer aromatisk än många andra färska kryddor och därför tar jag lite försiktigt. Jag använder hellre kvistar än enstaka repade blad. Då kan jag ta bort kvistarna när de har gjort sin verkan och det blir ofta bättre än att sprinkla blad. I dressingar tar jag däremot gärna några få blad. Lägg gärna några kvistar på grillen utan någon mer anledning än doften. Lägg några kvistar på ugnspotatis, på svamp, på ugnsbakad Pumpa, i grytor eller där du tycker att det passar.
Jag torkar knippen som jag sen förvarar i lufttäta burkar eller använder i blandningar i kryddsalt. Jag rekommenderar även att frysa kvistar, de går att använda i drinkar, lemonad eller som tidigare nämnda användningsområden.
Origanum vulgare, är en av de få kryddväxter som växer vilt i Norden. I Sverige kallas den för Kungsmynta vilket är samma som Oregano. Jag kan inte låta bli att påpeka viss sorts snobbism när råvaror säljs. Du kan inte köpa Kungsmynta under något annat namn än Oregano i livsmedelsaffären. Strunt samma, jag har Oregano lite överallt i trädgården. Den är anspråkslös och därför etablerar den sig gärna där den trivs utan att man märker det. Jag har flera plantor bland blåbären som är surjordsbäddar samtidigt som Oreganon breder ut sig som en matta under Vinstocken.
Oreganon gör sig bäst torkad och förknippas främst med Pizza. Men eftersom det är en krydda som funnits i Norden så finns många andra användningsområden som i korv exempelvis. Det finns en variant som heter Origanum majorana, som är mer använd i Sverige som mejram. Den är ettårig hos oss men nära besläktad med Oregano. Mejram är för mig kryddan i ärtsoppa och i korv. Mejram är mer intensiv i sin smak men man känner ändå släktskapet.
I Italien hör olivolja, vitlök, ost, vin och oregano samman. Om man forskar så är det ingredienser tusentals år tillbaka så visst är det häftigt att pastasåser och Pizza är poppis fortfarande. Jag kan inte låta bli att nämna att jag odlar tomaten San Marzano som jag tycker bör läggas till listan eftersom det är tomatsåsens Tomat.
Oreganons blad har mest smak innan den blommar och därför tar jag det som behövs för torkning i juni och början av juli. Resten får gärna blomma eftersom fjärilar och insekter älskar blomman. Kryddan är mycket anspråkslös och kräver inte mycket omsorg, lite näring i början av säsongen räcker bra.
Dragon, Artemisia dracuncolos Compositae, kallas också fransk dragon. Det finns rysk dragon som inte alls är samma sak för oss kryddodlare, utan det är den franska som gäller. Den kan övervintra med lite omsorg i Svealand. Täckbark eller halm hjälper till. På våren klipper du ner grenarna och ger den gärna ett par nävar kompostjord.
Mest använd är dragon i bearnaise- och hollandaisesås men passar bra färsk till sallad, tomater soppa grytor. Var inte rädd att använda de smala bladen rikligt eftersom färsk smakar den inte så mycket, det är när du torkar den som den distinkta smaken utvecklas. Du torkar den i slutet av sommaren och gör det helst på en plåt i ugnen eller i en torkappat. Att låta den lufttorka i knippen under längre tid gör att den tappar smak på grund av syrepåverkan.
Kryddor och örter har odlats i alla tider och har haft stor betydelse i kulinariskt, medicinskt och kosmetiskt hänseende. Jag tänkte borra lite i kryddorna under följande bloggar.
Om ”Officinalis” ingår i en växts namn innebär det att den är ofarlig att äta. Det är bra att veta.
Gurkört heter Borago officinalis på Latin. På tyska kallas den för Borritsch som är en variant av latinet. Det svenska namnet Gurkört är däremot Spot on, eftersom hela växten smakar färsk gurka. Man torkar inte denna krydda utan blad och blommor äts färska. Det är svårt att misslyckas att så frö av plantan och har man en gång haft plantor så återkommer de där man minst anar det. Ryck upp dem om du inte vill att de ska växa där de har frösått sig.
Blommorna som är himmelsblå använder du i sallad, drinkar, saft, isglass eller som dekoration. Du har alltid tillgång till blomman, de återkommer varje dag.
Jag använder bladen i sallader, i soppor eller mest i dressingar. I sallad tar du de späda bladen på samma sätt som spenat eller plocksallad. I soppor tar jag de blad som finns och gärna när de har blivit lite håriga. Det ger en subtil gurksmak som är svår att åstadkomma annars.
När jag sommarjobbade på hälsohemmet Tallmogården lärde jag mig att göra dressingar. Boragoblad kom varje förmiddag från växthuset tillsammans med en mängd andra örter. Jag tog lite olja, Tamari, vinäger och mängder av kryddor i en mixer för en dressing. Då använde jag alltid mycket Borago/Gurkört eftersom det ger en edge till dressingen som är svår att åstadkomma annars. Det har jag fortsatt med och har alltid Gurkört i trädgården som en kär vän.
Libbsticka,liksom Gurkört, är jag uppvuxen med och vi använde alltid mycket i maten såväl färsk som torkad. Den heter Levisticum offiinalis och är flerårig i hela Sverige.
Den är lite svårare att så från frö än Persilja och tycker inte om torka när den väl har etablerat sig. Den återkommer ändå varje år och kan till slut ta ganska mycket plats. Om man gör en kryddträdgård så tänk på att den kan ta ca 1,5 x1,5 meter i höjd och bredd. Precis som Rabarber vill Libbstickan gärna blomma och ser ganska lika ut när det sker. Skär ner blomställningen bara.
Jag kallar Libbsticka för min buljongkrydda eftersom den har Umami-potential. Många kallar den för Maggi-krydda som är en smakförstärkare i många kök.
Libbsticka passar bäst i soppor och grytor. Och är faktiskt oerhört ekonomisk om man vill spara pengar på buljongtärningar eller fond i matlagningen.
Jag brukar ta ett par färska kvistar i soppor och jag tycker dessutom att den är god att äta. Annars tar man bara upp kvistarna när de har gjort sin verkan.
Libbsticka är verkligen gjord för att torka. I mitt barndomshem torkades knippen för att sedan bryta ner bladen i en lufttät burk. Du kan med fördel göra det istället för ugnstorkning eller torkapparat. Libbsticka har en kraftig arom som överlever syrepåverkan ganska bra.
Det är synd att Libbstickan inte är så vanlig i örtagårdarna längre även om jag ser en viss återupprättelse i vissa handelsträdgårdar som säljer kryddväxter.
Som jag skrev använder jag Libbsticka för att förstärka smaker och där får man pröva sig fram. Jag skulle inte använda den i sallad, däremot några blad i en mixad dressing. I alla soppor åker den med, till ugnsrostade potisklyftor, när jag torkar tomater i ugn. Den är suverän i örtsalt och inte minst om man kokar buljong.
Tomatodling kan lätt gå överstyr kan jag konstatera genom att följa facebookgrupper. Och jag har full förståelse för hur det går till att man anser sig behöva runt 50 sorter osagt hur många exemplar av varje sort. Jag odlar inte 50 sorter (ännu), jag vet inte hur många jag odlar just nu, kanske runt ett 20-tal. Däremot har jag nog ett 50-tal plantor, men jag har inte räknat. Att odla från tomatfrön är ganska nytt hos mig eftersom jag inte har haft vare sig tid eller utrymme att dra upp från frö tidigare. Jag brukade köpa plantor på växtmarknader för det mesta. Tror att jag hade sju plantor förra säsongen vilket jämfört med i år är en ökning med runt 500 procent.
Jag vet inte om andra odlare håller med mig, men jag funderar alltid på vad jag ska göra nästa år trots att jag njuter av odlingen varje dag. Förra sommaren bestämde jag mig för att öka tomatodlandet till nästa år. Jag hade en fantastisk höst med att på skördemarknader köpa tomater, eller ta ett frö från en bifftomat från en burgare. Att ta tillvara frön från egna tomater eller köpta tomater är roligt och det är spännande att se vad det blir. Det finns alltid risken att tomaten som du ser i affären eller marknaden är en hybrid, F1. Dessa är inte fröäkta eftersom de kommer från två genetiskt olika föräldrar. Ofta, om hybriden inte är steril, blir det en tomat som dock inte påminner om den som du sparade frö från. Det finns olika åsikter om fröäkta eller hybrider är att föredra men jag tycker att det ena behöver inte utesluta det andra. Vi har många bra fröfirmor som gör ett fantastiskt arbete med att tillhandahålla fröer när vi behöver. Att få fram fröer från hybrider är minst sagt pyssligt och jag betalar gärna för det om jag gärna vill just den sorten. De sortäkta fröer som jag väljer att spara själv har också fördelar eftersom de anpassar sig till de växtbetingelser som jag kan erbjuda. Det spelar ingen roll om sorten inte längre tillhandahålls i handeln eftersom jag är min egen fröleverantör.
Det finns många skolor om hur man torkar tomatfrö, allt från fermentering till att inte torka alls. Det senare förutsätter förståss en färsk tomat. Många säger att det inte spelar någon roll vilket man inte kan säga om andra fröer. Fermenteringen går till så att man lägger frön från en fin mogen tomat som man vill spara i en glasburk med vatten och sätter på locket och låter stå en vecka. Därefter silar man fröerna och torkar på hushållspapper, smörgåspapper eller melittafilter.
Man kan också torka fröerna direkt på något sorts papper. Det som fermenteringen hjälper till med är att få bort gelen som finns runt färska fröer. Oavsett metod fastnar fröerna lätt på pappret som du torkat dem på. Det spelar ingen roll om du sår fröna med papper kvar. De som sår med färska tomater lägger helt enkelt en skiva tomat på jorden så gror det också bra.
Någon gång under mars är det dags att så tomaterna, där väljer man själv hur, såjord i små krukor, såbrätten osv. De gror oftast på en vecka och vill ha ljus så att de inte blir långa och taniga. Första omplanteringen gjorde jag till mjölkkartonger. Hela familjen var involverad med att samla kartonger och inte fel att ha en förskollärare som dotter. Skär av kartongen längst upp, lägg i en näve jord och sen tomatplantan, fyll på med jord så att endast toppen av plantan syns. Tomaten bildar rötter runt stammen och blir stadigare helt enkelt. Nästa omplantering berodde på tillgång till lämpliga krukor som jag valde som odlingsalternativ detta år. Tidigare har jag valt pallkragar. Tomater vill ha utrymme för sina rötter och 20 liter och uppåt är bäst. Har man inget annat så går 10-liters hinkar också i nödfall. Jag har köpt stora plastkrukor från min lokala blomsteraffär för 5 kronor styck. Det är krukor som lösa blommor levereras i och som blomsterhandeln inte har behov av. Det finns olika storlekar och de som är störst är perfekta i sin djupa koniska form. Jag tar en borrmaskin och borrar hål runt om ca 10-15 cm upp på krukan. Därefter häller jag i 10 cm Lecakulor som jag köpt på en bygghandel. Ovanpå Lecakulorna lägger jag på jord som är gödslad. Det finns olika alternativ på marknaden om man är hänvisad till jordsäckar. Jag blandar gärna med kogödsel . Återigen så lägger jag ett par nävar jord och därefter plantan så att den ligger djupt för stadga. Trots det behöver jag se till att skapa stöd för tomaten vidare. Pinnnar av olika slag behövs hela tiden eftersom många tomater blir drygt en meter över krukkanten senare. Vissa ganska mycket mer än en meter.
Jag odlar mina tomater på friland vilket är det alternativ som jag har just nu. Har man växthus eller tunnel kan man lyckas ännu bättre. Årets säsong har för min del varit oerhört bra eftersom det har varit så varmt. Mognaden har motsvarat möjligheten att ta tillvara tomaterna direkt, färska eller i såser. Förra året hade jag vid den här tiden många gröna tomater som visserligen mognar allteftersom men jag passade på att göra tomatmarmelad på gröna tomater. Det var supergott!
Hälsningar 👩🌾
Vägen dit har varit krokig och rötterna till Pastrami hittar man i Rumänien. Så som mycket annat, innan kyl och frys, handlar om att salta in råvaran. I Rumänien kalIas det att göra detta för att Pastra, vilket betyder att bevara eller konservera. Det kan jämföras med många andra traditionella rätter som vi fortfarande håller fast vid idag.
I Rumänien saltade man får- eller lammkött, även fläsk användes. Rumänerna tillagade det saltade köttet på olika sätt, oftast kokt men det förekom även att det röktes vilket kallas Pastrama.
Denna Pastrama serveras fortfarande i Rumänien som traditionell mat och jag har fått det i Bukarest serverat på en träbricka tillsammans med småplock som ost och grönsaker.
Tillbaka till New York, så kan vi sluta oss till att Rumänska judiska immigranter tog med sig Pastrama i slutet av 1800-talet. De bosatte sig på Lower East side och vid någon tidpunkt bildades Little Romania.
Hur Pastrama blev Pastrami är inte klarlagt, det sägs att salamins popularitet i det närbelägna Little Italy skulle kunnat påverka namnet.
Pastrami var lättillgänglig och serverades tunnt skivad mellan rågbröd. Tillbehören är senap och syrad gurka. Det öppnades en rad Deli’s som serverade Pastrami och ännu idag förknippas Pastrami som typiskt för New York. Alltså en judisk tradition sedan immigrationen. Däremot enbart tillagad av oxbringa och inte på får eller lamm.
Katz Delicatessen, finns fortfarande kvar på Lower East side sedan de startade 1888. Tillagningen som Katz gör är att de lägger köttet i saltlag
under tre veckor, därefter tillsätter de kryddor som en rub för att därpå röka köttet på låg temperatur under tre dagar. Efter rökningen kokas köttet under tre timmar för att slutligen ångas innan servering. Pastramin skärs upp för hand av skickliga yrkesmän.
På 1930-talet fanns det 1500 Jewish Delis i NYC, 2016 fanns 15 kvar och sen dess har har även Carnegie kastat in handduken.
När man kommer in på Katz får man en biljett som man måste spara fram tills att man går ut igen. Det är någon kvarleva från tidigare år, man betalar nämnligen när man går ut och förmodligen förekom att en och annan försökte smita från notan genom att påstå att man inte har ätit eller druckit något. Då infördes att man ändå fick betala en summa om man inte kunde visa upp sin biljett där kostnaden framgick. Väl inne så ser man en lång disk där man beställer vad man vill ha vid olika stationer. Det gäller att snabbt hitta en ledig köttskärare eftersom Pastramin inte är uppskuren i förväg. Sen hämtar man rågbröd och gurka. Det finns annan mat också än Pastrami, det vet alla som har sett den berömda scenen i filmen När Harry mötte Sally. Så make sure to have what she’s having. Det finns en skylt ovanför bordet som Harry och Sally satt vid när filmen spelades in. Det är faktiskt många filmer som har spelat in scener på Katz och det är verkligen en upplevelse att få ta del av ett företag som har funnits sedan 1888 och som inte har förändrats nämnvärt över åren.
Carnegie Deli låg i midtown och serverade god Pastrami. De har tyvärr nyligen slagit igen portarna. De serverade 500 gram Pastrami per portion eftersom de ville ha mätta gäster. Det är tur att man får ta resterna med sig hem.
Lower East Side ligger på Manhattan och avgränsas till öster av East river som du kan korsa med Brooklyn bridge. Sydligt av Canal street som är China town-präglat och i norr av Houston street. Just Houston street (hauston) går tvärs igenom Manhattan långt ner och delar av norr om den med Noho och söder om den med Soho som man ofta hör.
Lower East Side har en rik historia från immigranterna som kom till New York. Från Ellis Island kom främst irländare, tyskar, östeuropeer och bosatte sig just i Lower East Side.
På 1800-talet var det hårda tider i europa och från många, många länder sökte man sig en bättre framtid i Amerika. Tyskarna kom redan runt 1840 och därefter kom irländarna. 1845-1852 rådde den stora potatissvälten på Irland som orsakades av potatispest. Potatis var irländarnas huvudföda vilket medförde hungersnöd och många flydde främst till New York. Irländarna hade det inte lätt i New York, de var illa sedda av olika orsaker och hade svårt att få anställning. Fler och fler immigranter från andra länder anlände till New York fortsatt till och med en bit in på 1900-talet. Unga ogifta kvinnor fick jobb som hjälp i mer bemedlade hushåll uppåt på Manhattan. Men övriga stannade i Lower East Side och byggde upp ett nytt liv. Immigranterna hade det svårt och stadsdelen var rena slummen på den tiden. Men i och med att immigranterna tog med sin kultur, sina religioner sina mattraditioner präglar det New York idag. Denna underbara smältdegel utan egen egentlig historia präglad av att alla världens länder tillsammans har skapat denna gigantiska stad.
Det finns ett museum i New York, i Lower East Side som är helt fantastiskt. Egentligen hela kvartertet på Orchard street är en del av Tenement museum som det heter. Jag besöker det så ofta som jag kan, tack Malin som tipsade mig. Hela konceptet handlar om att beskriva hur immigranterna levde och hur det har påverkat vad New York är idag.
Det började med att två kvinnor sökte en lämplig byggnad för att öppna ett museum som beskrev immigranternas liv när de först anlände till Ellis Island och New York. De ville beskriva hur det över åren har påverkat sociala rättigheter och bostadspolitiken. Ide’n var svår att förverkliga eftersom de hittade inget lämpligt överhuvudtaget. De sökte endast en lämplig byggnad inget K-märkt eftersom det inte finns motsvarande i USA. Som så ofta måste slumpen spela in och jag tror att en av duon råkade rent av en tillfällighet komma innanför dörren till 97 Orchards. De hade i princip gett upp när hon kom in och såg att det var ett hyreshus, övergivet och tomt sedan decenier. En tidskapsel kan man säga. Hon visste i samma stund som hon såg trapphuset att objektet var bättre än de nånsin kunnnat drömma om.
De startade ett omfattande arbete med att söka vilka som har bott i lägenheterna i huset. Det var flera tusen familjer över åren. Därefter har man varsamt restaurerat lägenheterna och återställt dem för olika familjer som man kan besöka idag. Vi som besökare får en inblick i hur familjen levde när immigrationen var som störst. Vi får följa par från det att de möts och bildar familj, om barnens sjukdomar och om de överlever samtidigt som samhället och politiken påverkar och deras engagemang påverkar.
Den första lägenheten blev klar 1992 och visade den tysk-judiska familjen Gumpertz hem 1878. Genom efterforskningar kunde de få fram just deras tapeter i lagren. Många nu levande släktingar till familjer i huset har bidragit med information och kort så att det blir så levande som möjligt.
Tenement Museum har ett imponerande koncept med att man kan besöka lägenheterna och lära känna familjer. De erbjuder även walking tours där man kan leva sig in i hur livet var för immigranterna på Lower East Side. Hur man bodde, livnärde sig, roade sig och vad man åt och hur det präglat området till vad det är idag.
Hälsningar 👩🌾
Oxbringa är något av det läckraste bland det som kräver att kokas länge. Riktig husmanskost och väldigt svenskt med rotmos och pepparrot. Vad som är husmanskost kan diskuteras och varierar generationer emellan. Det har nödvändigtvis inget att göra med vad man ätit som barn hemma utan mer vad som är populära rätter och uppskattas av många en lång period. Nu är jag ingen mathistoriker men kan inte låta bli att notera att råvaror i husmanskost ofta återfinns i många länder med vissa variationer. Oxbringa hör dit och översatt till engelska, Brisket, får många ögon att glittra. Speciellt hos dem som BBQ:ar vilket egentligen kan jämföras med långkok eller low and slow som det ofta benämns.
Jag har fått Oxbringa med rotmos på ett konferensslott som jag aldrig glömmer, tillagat och serverat som en Michelin-rätt. Varje tugga oförglömlig och liten portion. Jag har ätit en Tafelspitz i Wien som var gjord på oxbringa som smakade himmelsk. Jag har ätit Brisket i USA på olika sätt, vissa magiska och vissa oätliga.
Att bringan kommer från nötets bröstdel förstår man av namnet. Det består av två delar, den tjockare Point och en plattare del som kallas Flat. Det är många lager av muskler och fett med korta muskeltrådar. Ju fler senor desto godare med rätt tillagning. Fettet som ligger runt 15 procent försvinner i tillagningen så det är inget att vara rädd för. Om man har tillgång till leverantörer av kött kan man få bringa med revben eller styckat utan. I vanliga mataffärer är det svårt att få färsk bringa, däremot rimmad. Nötbog finns ofta färsk och det väljer jag hellre än rimmad bringa.
Skillnaden i vad som är godast mellan att koka en bringa jämfört med att BBQ:a den beror nog på traditionerna som jag inleddde med. Det är gott oavsett och beroende av vad man har tänkt servera till och sammanhang. I Sverige är det traditionellt med rotfrukter och buljong, i Österrike/Tyskland samma sak. På Irland saltat och i flera europeiska länder saltat med kryddor. Om man går till den stora emigrationen till USA från Europa på senare delen av 1800-talet kan man se att oxbringan togs med.
Irländarna tog med sig Corned Beef och de Europeiska judarna Pastramin.
Mina nästa bloggar tänkte jag att ägna åt hur Pastramin tog sig till New York.
Hälsningar 👩🌾
Södermanland, Sörmland är ett landskap med en spännande historia. Det finns spår av Vikingarna, gamla offerplatser, kloster, kyrkor, smedjor och vackra orter.
I den Gamla staden i Eskilstuna finns ett utedassmuseum?!
Det låter tveksamt som utflyktsmål, men man kan kosta på sig en peek när man besöker den idylliska Köpmangatan med trånga gränder och vackra gamla hus.
Piri-Piri, Pili-Pili, Peri-Peri, Birds-eye eller African red devil är namn på samma chili. Den är framförallt populär i sydöstra Afrika och Indien och spreds av Portugiserna till kolonierna.
Piri-Piri betyder Peppar-Peppar på Swahili. Dubbelbetoningen antyder att den är het.
Jag tycker att den är lite pillig att skörda eftersom frukterna är ganska små, ca 1,5 cm. Däremot är den odlingsvärd och det räcker bra med en buske för vinterförrådet.
Hur stark är den då? Allt är relativt förståss i tycke och smak men den brukar betecknas som mycket het. Den ligger på ca 100.000 SHU som är skalan som chilistyrka mäts i. Det står för Scoville heat units. Den är något starkare än Thai-chili och småljummen jämfört med Ghost-chili som når över en miljon SHU.
Piri-Piri sås är omtyckt liksom Piri-olja för marinering eller kryddning. Särskilt kyckling passar bra med Piri-Piri.
Nandos-kedjan har sedan slutet av 80-talet bidragit till populariteten gissar jag.
Nandos är en snabbmatskedja som grundades i Johannisburg i Sydafrika av en Portugi. Deras logga är en stor tupp. Fernando Duarte, en av grundarna, har en son som heter Nandie, därav namnet Nandos. Idag finns kedjan i ett trettiotal länder i hela världen och de säljer kycklingrätter med tillbehör.
Vi brukar ofta äta vår variant av Nandoskyckling, du hittar receptet på receptsidan. Varning, den kan vara beroendeframkallande!
Hälsningar Farmergirl 👩🌾
Vi tycker om Buffalo Wings och gör dem ofta. Vi grillar dem med lite rök och på receptsidan berättar vi hur de görs av oss.
Det finns flera historier om hur rätten kom till. Den mest berättade säger att det skedde i oktober 1964 på Anchor Bar i Buffalo som ligger i staten New York i USA. Baren hade fått en felleverans med alldeles för mycket kycklingvingar, samtidigt som baren fylldes av en stor grupp hungriga tonåringar. Den rådiga barägarinnan, Teressa, fick en ide om hur hon kunde lösa situationen. Hon friterade helt enkelt vingarna och när de var klara vände hon dem i smält margarin och hot sås. Till det ställde hon fram skålar med husets salladssås med blåmögelost att doppa i. Resten är historia! Anchor bar finns fortfarande kvar och deras reklam är “Home of the original”
Buffalo Wings är populärt att äta i samband med fotbollsmatchen på tv eller puben. Det får mig att tänka på “Tailgating” som är ett amerikanskt sätt att umgås i samband med framför allt matcher men även vid konserter och liknande.
Det går till så att på matchdagen packar man sin Pick-up truck med mat och dryck och gärna en grill. Sen åker man i god tid innan matchen börjar och ställer sig på en parkering utanför arenan. Där fäller man ner Tailgaten, dvs bakluckan, på vilken man ställer sin grill och börjar laga sin mat. Hamburgare är populärt liksom korv och givetvis Buffalo Wings. Maten dukas upp på Tailgaten och sen äter och dricker man tillsammans med alla andra på parkeringen. Matchen lyssnades på genom radio 📻 . Den här umgängesformen, som inte är kommersiell, har gett verbet to Tailgate. På svenska att baklucka om man vill översätta det. Idag förekommer alla slags bilar och det finns kanske storbilds tv📺 men fenomenet är fortfarande populärt.
Wing it friends
Farmergirl
Uppskattar ide’n med att få avsättning för gårdens överflöd och eller en ny gren i gårdsföretaget. Som konsument upplever jag det som lustfyllt att handla härodlat purfärskt eller tillagat som gårdens egna specialiteter. Att plocka ihop en knippe morötter, en knippe lök, en låda nyplockade jordgubbar och några ägg känns bra i själen. Mer genuint jämfört med rundan på stormarknaden. Det hänger säkert samman med kärleken till sommaren och det som jag förknippar med den ljuvliga tiden på året.
Självklart är jag även drabbad av odlarglädje, som så många andra. Vad det innebär kräver en egen blogg, men det är så tillfredsställande att gå ut i odlingen och hämta det som behövs för stunden. Ungefär som självplockning, men hos mig själv.
Gårdsbutiker och Foodtrucks är kanhända trender av samma upplevelse? Det kanske inte kan jämföras, men jag gillar också Foodtrucks. Det ligger nära det som många stolt experimenterar med hemma i matväg. Jag tycker om mat och råvaror i alla dimensioner som finns. Såväl Gårdsbutiker som Foodtracks dras jag till och besöker och jag har inga andra skäl än mina egna intressen. Det är alltså inga djupa globala resonemang som driver mig, men ens värderingar styr ju våra val så det är nog helt OK 👌
Den 20:e och 21:a juli går Nordiska Mästerskapen i Foodtruck av stapeln i Mariefred. Samtidigt är det Bondens marknad på torget. Tänkte hänga där nån av dagarna 🌮🥕
Hälsning från Farmergirl
www.nmfoodtruck.nu
Senaste kommentaren
21.12 | 15:59
Javisst! Laxfile i saltlag 1Liter vatten 0,5dl Salt 0,5 dl Strösocker 48 tim. Ta upp och låt torka i kylen. Kör WSM på 125c. Sätt i termometer. Rök m Körsbärsträ till innertemp. 62c tar ca 2 timmar.
19.12 | 15:43
Du råkar inte ha ett recept för rökt lax i Wsm?