Ribs

 

God Trea på listan av BBQ Favoriter! Jag älskar att cu’a Spare-Ribs (Revbensspjäll) och de ska vara väl kryddade och så möra att de smälter i munnen.


Det bästa sättet är att göra så kallade 3-2-1 Ribs. De kallas så efter som man gör dem i tre steg

där varje steg tar respektive 3 timmar, 2 timmar och 1 timme.


Först BBQ’ar man dem i 3 timmar så de får smak av kryddorna.


Sedan ångar man dem i Äppeljuice i 2 timmar i en folieform så de blir möra och saftiga.


Till sist Glaze’ar man dem i 1 timme för att de ska få en fin yta eller ”bark” som det kallas.

(Bark är ett BBQ slangord för stekyta)


3-2-1 Ribs blir ”pull apart” möra och nästan smälter i munnen.


De är också väldigt praktiska att göra eftersom man vet redan från början att de blir klara om 6 timmar vilket hjälper planeringen på ett bra sätt. Så se till att lägga dem på smokern 6 timmar innan ni ska äta.


Jag gör dem i min Landmann Tennessee 300 men det går lika bra att göra dem i en WSM.

Pröva själv de är jättelätta att lyckas med!!!


Ingredienser:


Spare Ribs (Revbensspjäll Tunna)

Salt

BBQ Rub

Ljust Muscovado Socker

Äppeljuice

BBQ Glaze (ta din favorit)


Folieform (Där ribsen får plats.)

Aluminium Folie


Valfritt Rök Trä (Jag använder Körsbär och Hickory, och köper rökträet från www.americanstuff.se)


Börja med att dela ribsen i 3 eller 4 delar (jag kör 4 delar)

Pilla upp kanten på hinnan på baksidan av ribsen så du kan få ett grepp med en kökshandduk.

Riv av hinnan ordentligt. (Lättare att göra med Ribs i bitar)

Hinnan hindrar att salt och kryddor kommer in i köttet och då blir det mindre smak.


Salta Ribsen på båda sidor. Blanda BBQ Rub med Ljust Muscovadosocker i lika stora delar.

Jag brukar ta 3 Msk Rub och 3 Msk Muscovado. Klappa ut och tryck in krydda och socker blandningen

i köttet på båda sidorna så det blir mycket kryddat. Lägg i en plastpåse i kylen och låt ligga 24-48 timmar.


När det är dags att BBQ’a så dra igång en smoker på 125c.

Sätt ribs bitarna i ett Rib Rack (eller lägg dem direkt på gallret, se exempel under fliken Tips & Trix). 


BBQ’a på 125c i 3 timmar och lägg på lite rökträ då och då. Inte för mycket!


Efter 3 timmar ta ut Rib Racket.


Ta ur Ribs bitarna och lägg dem med den köttiga sidan uppåt (så de är böjda uppåt) i en Folieform.


Häll i ca 1 dl Äppeljuice i formen under Ribs bitarna. Sätt på Aluminium-folie som lock och se till att det sluter tätt om Folieformen. Meningen är att de ska ånga och då vill vi inte släppa ut ångan.


Ställ Folieformen i smokern och kör så fortfarande på 125c i 2 timmar.


Efter 2 timmar ta ut folieformen. Öppna Aluminiumfolien och ta upp Ribs Bitarna.


Pensla Ribs Bitarna med Glaze och sätt dem tillbaka i Rib Racken igen (eller lägg tillbaka dem på gallret)

och kör i smokern på 125c i ytterligare 1 timme till. Pensla med Glaze en gång under tiden.


Ta sedan ut Ribs bitarna och njut av möra, saftiga, "melt-in-your-mouth" goda Spare-Ribs

som blev klara precis när du ville ha dem färdiga!