Competition Style Kycklinglår



I USA tävlar man i princip i allt och definitivt i BBQ. Såna tävlingar lockar tusentals deltagare.

Ett exempel är Jack Daniels World Championship Invitational Barbeque som har nästan 50 000 besökare.

Det som är kul för oss i Sverige som inte deltar är ju att försöka replikera ett Amerikanskt tävlingsrecept och göra själv och sen testa på den tuffaste juryn som finns, alltså Hustrun eller Maken och Familjen😁.


Så jag prövade att tävla och vet ni vad ? Jag vann!!!


Ja nu var det ju inga andra deltagare men Kycklinglåren blev utnämnda till några av de bästa som ätits!

Jag måste ju hålla med. Saftiga, lagom rökta, lagom kryddade. De blev helt enkelt Competetively Good!


Pröva själv, gör mitt recept och låt dina närmaste vara jury och ta sedan emot hyllningarna!!!


Ingredienser


Kycklinglår med skinn och ben

Kycklingbuljong

Smör

BBQ Rub

Salt

Muffinsform för Stora Muffins (Typ 6 gropar)


Vik av skinnet från höger sida till vänster sida så att skinnet fortfarande hänger ihop med låret men bara längs ena kanten. Med en vass kniv ta av överflödigt fett, ådror och annat som är äckligt, dvs trimma låret så det bara är kött, inget annat, men med skinnet kvar.


Vänd på låret och knipsa av benknotan som sticker ut. Görs enklast med en fågelsax.

Skär och trimma runt om så att det ser bra och proportinellt ut, dvs skär bort sådant som sticker ut.

Tanken är att få ett snyggt jämnt runt om kycklinglår.


Flippa tillbaka till andra sidan. Vik ut skinnfliken. Skrapa skinnfliken försiktigt med vassa kniven så

du skrapar av extra fett så blir skinnet bättre. Får inte bli hål på skinnet då blir det minuspoäng!


Lägg ihop låret med skinn och allt och trimma med kniv allt som står ut så att låret ser snyggt ut.

Krydda med Salt och BBQ Rub under skinnet, på skinnet och på undersidan.


Dra igång smokern till 125c (jag kör på min WSM).


Blanda 2 1/2 dl vatten med 3 Msk Kycklingfond.


I en muffinsform för stora muffins (6 gropar)  häll i 2 Msk blandad Kycklingbuljong i varje grop.

Lägg i 1 tsk Smör i varje grop. Spara resten av buljongen.


Lägg Kycklinglåren, ett i varje grop, med skinnsidan ner. Lägg 1 tsk Smör ovanpå varje lår.


Rök i 1 1/2 timme, jag körde med 4 chunks Körbärsträ första halvtimmen och 2 chunks till nästa halvtimme.


Jag kör alltid med Körsbärsträ från www.americanstuff.se , de har det bästa Körsbärsträet

som finns att köpa i Sverige (+ en massa andra läckra grejer). Kolla in deras hemsida!


Efter 1 1/2 timme ta av och väldigt försiktigt med två gafflar vänd Kycklinglåren med skinnsidan uppåt.

Sprinkla på lite bbq rub på varje och sätt tillbaka på röken och kör 45 minuter till.


Blanda glaze-såsen under tiden. Jag använde 1 1/2 dl (dvs resterande) av Kycklingbuljongen

och 5 Msk BBQ sås.


Efter 45 minuter när Kycklingen är klar, ta av.

Doppa Kycklingbitarna i Sås/Glazen och lägg direkt tillbaka på gallret i smokern och kör i 10 minuter.


Ta av Kycklingbitarna. Häll resten av Glaze/såsen över Kycklingbitarna och servera.


Emottag Hyllningarna från Juryn!!!