Brisket


Brisket eller Oxbringa som det heter på Svenska är nog det godaste som går att BBQ'a.

I Texas är Brisket den mest självklara BBQ'n och det är samma här i "Little Texas" (Torshälla) !


Det gäller som vanligt att få tag på bästa köttet. Själva tillagningen är enklare än du tror. Tänk bara på att det tar mycket längre tid än du tror. Jag har haft Bringor som tagit allt från 11 - 18 timmar från början till slut.


En del kryddar köttet med olika saker men jag gör som Aaron Franklin och använder bara Flingsalt och Svartpeppar som tar fram smaken av köttet på bästa sätt.


Röker med Hickory Chunks (från www.americanstuff.se).

Det ska ju smaka BBQ!


Ingredienser:


Ox-Bringa ca 2 1/2 - 4 Kg (vi köper gärna Dalsjöfors. Bästa Bringan)                 

Flingsalt

Svartpeppar

Hickory rökträ chunks

2 Hyfsat Långa Tandpetare eller Cocktail Sticks (Typ 1 decimeter)

Folieform tillräckligt stor

Aluminiumfolie


Varje Brisket är egentligen 2 muskler som sitter ihop. 


1. The Point = Den delen som är lite tjockare. Lite som en bulle på muskeln. Lite högre än resten.

2. The Flat = Den delen som är helt platt och fibrerna går åt ett annat håll än på Point.


Det är jätteviktigt att veta hur fibrerna går eftersom att när man skär Brisketen när den är färdig så gäller

det att skära tvärs emot fibrerna (alltså 90 grader). Om man skär åt samma håll som fibrerna blir det väldigt segt kött. Så för att skära tvärs emot fibrerna är det viktigt att man redan innan man cu'ar köttet markerar åt vilket håll man ska skära.


Börja med att hitta Point och Flat. Titta sedan åt vilket håll fibrerna går och sätt en lång tandpetare/cocktail stick på den ledden du har tänkt att skiva upp köttet när det är klart dvs tvärs emot fibrerna.

När köttet sedan är klart skär du bara längs med tandpetaren/cocktail sticken så blir det rätt (se Tips&Trix).


Krydda Brisketen med Flingsalt och Svartpeppar. Lägg i kyl 24 timmar.

Dra igång Smokern på 125c. Sätt en i termometer i köttet.


Lägg Brisketen på smokern samtidigt med några bitar rökträ på glöden.

Jag brukar använda ca 2-3 chunks Hickory.


Kör köttet upp till innertemperatur når 75c. Ta av från smokern och lägg Brisketen i en folieform och täck ordentligt med aluminiumfolie så att det är tätt. Termometern skall sitta kvar


Sätt igång ugnen (inomhus) på 125c och ställ in folieformen.


Fortsätt köra i ugnen tills innertemperaturen i köttet når upp till 98c.

(Detta tar några timmar beroende på hur stor köttbiten är. Kan ta 5-6 timmar.

Jag brukar göra detta över natten det är lättast)


När 98c innertemperatur är nådd, stäng av ugnen men låt folieformen stå kvar i ugnen med stängd lucka och

låt köttet sakta svalna.


Ta upp Brisketen och skiva upp mot fibrerna och njut av det godaste köttet som finns i BBQ världen !


Dela den här sidan