BBQ Chicken



Detta är inte så mycket ett recept som mera en beskrivning på en teknik som ger den absolut saftigaste

Q’ade kyckling du kan tänka dig men ändå med krispigt skinn.


Jag skojar inte. Du måste pröva!


Ha mycket hushållspapper till hands när du skär upp den för den här BBQ Chicken är saftig!


Ingredienser:


1 Kyckling ca 1,5 kg

1,2 Liter Vatten (kallt)

0,5 dl Salt

0,5 dl Strösocker

BBQ rub

Vegetabilisk Olja (Jag kör Rapsolja)

2 dl Äppeljuice


Du behöver:


En riktigt trubbig Kniv (Jag använder en platt Smörkniv i trä, den är perfekt)

En Köks-Pensel

En Stålskål (tillräckligt stor för att hålla en hel kyckling, se bild)

Rökträ Körsbär (jag beställer från www.americanstuff.se) (Nej vi är inte sponsrade :)


Börja med att blanda till Saltlagen. Blanda Salt, Socker och Vatten tills det inte är grumligt längre.

Lägg kycklingen i en plastlåda och häll på lagen. Ställ i kyl 24 timmar.


Ta fram, häll av Saltlagen. Blanda BBQ Rub med den Vegetabiliska Oljan till en smet.


Använd Smörkniven och pilla upp ett mellanrum mellan skinnet och köttet så hela kycklingen blir

som en stor ficka mellan skinn och kött.

Var inte rädd. Om kniven är bra trubbig går det att lösgöra skinnet ända ner i låren.


Använd sedan Köks-Penseln att måla/kladda in BBQ Rub Oljan mellan skinnet och köttet

på hela Kycklingen. Ju mer desto bättre. Men försök att hålla kvar skinnet så det inte går sönder.


BBQ Rub/Olje-smeten ska vara inne i Kycklingen mellan skinnet och köttet. Inte utanpå.

(Kycklingskinn verkar som isolering. Kryddornas smak går aldrig igenom skinnet)


Dra igång smokern på 125c för en 3 timmars cue.


Lägg kycklingen i stålskålen med bröstsidan uppåt och ryggen ned. (Se bild)


Sätt i en termometer. Jag sätter den i tjockaste delen på bröstet. Det är enklast.


Häll försiktigt i äppeljuice så att det kommer halvvägs upp på kycklingen. Ha inte i för mycket.


När smokern är varm ställ in skålen med kycklingen med lår/ben delen av Kycklingen

närmast fireboxen/värmen. Stäng locket. Lägg på 4 chunks Körsbärsträ och njut av dofterna.


Om du vill ha den riktigt rökt, (och det gillar BBQDude), så lägg på 4 chunks till efter en timme. 


Kör Smokern med stängt lock utan att kika tills kycklingen är 76c innertemperatur.


Ta då av hela skålen och ställ att vila i 20 minuter.


Ta upp och dela Kycklingen på en skärbräda men var beredd på en massa köttsaft (för den är så saftig)

så ha hushållspapper i närheten.


Njut av den Saftigaste, Smakrikaste Kyckling som går att få i en smoker!!!