Alabama BBQ Chicken



White BBQ startade i North Alabama och blev känt genom den mycket välkända BBQ restaurangen Big Bob Gibson Bar-B-Q som startades i staden Decateur i Alabama 1925 och som fortfarande är operationell.


Det är en annorlunda BBQ rätt då man cue’ar Kycklingen med lite rök och sedan lägger den i en Majonäs-sås och dra innan man serverar den.


Amerikansk BBQ sås brukar ju vara Vinäger eller Tomat baserad i vanliga fall och det är därför denna Kyckling är så speciell. Jag tycker ju om BBQ och jag tycker om majonäs och det lät så annorlunda så jag vara bara tvungen att prova. Det viktiga är att låta Kycklingen verkligen ligga och dra i såsen innan serveringen.


Kombinationen av lätt salt, lätt rökt pepparkryddad Kyckling med Sötsyrlig Majonäs är oslagbart!!!

Pröva själv. så enkelt men såå gott !!!


Ingredienser


1 Kyckling Ryggbenet urtaget delad i fyra delar (eller vilka delar du vill)


Saltlag


1,2 Liter Vatten, kallt

0,5 dl Salt

0,5 dl Strösocker


Kryddning


2 Msk Svartpeppar

1/2 tsk Cayenne


Sås


2 1/2 dl Majonäs

6 tsk Citronsaft

6 tsk Cider vinäger

2 tsk Strösocker

1 burk Riven Pepparrot 45g (Huvudkryddan i denna rätt)

2 tsk Svartpeppar

1/2 tsk Cayenne

Majsolja att pensla med


Blanda vatten, salt och socker till saltlag. Lägg Kycklingen i en plastlåda och häll på lagen. Ställ i kyl 24 timmar.


Ta ut och häll av lagen. Blanda Svartpeppar och Cayenne och krydda Kycklingen med. Lägg i kyl 24 timmar.


Kör igång smokern på 125c. Sätt en termometer i Kycklingen. (Jag sätter i tjockaste delen av bröstet)


Pensla kycklingbitarna med lite majsolja.


Lägg i Smokern. Lårdelarna först närmast värmen och bröst delarna efter det (se bild)

och kör med fyra bitar Hickory. (Vi kör med Hickory från www.americanstuff.se)


Blanda Majonäs, Citron, Vinäger, Pepparrot och Kryddor till en mixad sås.


Kör Kycklingen tills innertemperatur är 65c. Pensla Kycklingen med såsen.


Vid 70c pensla igen. Vid 75c ta av Kycklingen.


Häll resten av såsen i en skål. Vänd Kycklingen i såsen. Låt vila i 10 minuter.


Vänd sida på Kycklingen och låt ligga i såsen med andra sidan nedåt  tio minuter.


Servera med mycket sås hälld på kycklingen.


Jag måste erkänna att jag var lite frågande om det kunde vara gott med rökt kyckling och majonäs?

Det var supergott!!! Blev en ny favorit. Alla smakerna gick ihop och kompletterade varandra. Oh såå gott!!!